Najpoznatije vinske obitelji na Siciliji

Najpoznatije vinarske obitelji na Siciliji Izvor: Pixabay.com
izvor: pixabay.com

Sicilija – talijanski otok okupan mediteranskim suncem, lijep i vruć, poznat kao kolijevka mafije i domovina najboljih talijanskih vina. Tradicija i običaji su od velike važnosti na ovom vulkanskom otoku. Povijest vinogradarstva i proizvodnje ovog alkohola seže u staru Grčku. Bez obzira na to jesu li Sicilijom u određenom povijesnom trenutku vladali Grci, Rimljani ili Francuzi, vinski običaji prenosili su se s roditelja na djecu i nikakve povijesne perturbacije nisu uzdrmale lokalne običaje. Tako su nastale neke od najstarijih vinarija u Europi. Najpoznatije vinske obitelji na Siciliji do danas proizvode neka od najcjenjenijih vina.

Vino1

izvor: pixabay.com

Najpoznatije vinske obitelji na Siciliji – od tradicije do modernog

Dugi niz godina Sicilija je bila najvažnija vinska regija u Italiji, a mnoge su se obitelji bavile proizvodnjom vina. Nakon razdoblja 1980-ih i 1990-ih, kada je kvaliteta proizvodnje opadala, talijanska vina, posebice sicilijanska, ponovno su počela uživati ​​prepoznatljivost, te su sada proizvođači visokih i cijenjenih vina jedinstvenog okusa i mirisa.

Vrijedno je pogledati trenutno tržište i pronaći najpoznatije vinarske obitelji na Siciliji kako biste vidjeli specifičnosti otočnog tržišta vina i cijenili ogromnu tradiciju i iskustvo u proizvodnji vina. I kada su vina u pitanju, vrijedi ih upoznati najskuplji šampanjac na svijetu.

Najpoznatije sicilijanske vinarije

Sicilija je poznata po svojoj sunčanoj, eulkanskoj i vinskoj mafiji. Otočke vinarske obitelji kriminalne su gotovo jednako kao i mafijaške, a njihova postignuća u proizvodnji ovog pića cijenjena su u cijelom svijetu.

Vino2
izvor: pixabay.com

Najpoznatije vinarije na Siciliji – tradicija i modernost. Svaku od njih vode obitelji s velikom tradicijom u proizvodnji vina. Najvažniji od njih su:

  • Planet vina
  • Donnafugata
  • Cusumano.
  • Tasca d’Almerita
  • Benanti

Među ovim obiteljima s vinarskom tradicijom, pogledajmo tri najpoznatija vinara, njihovu povijest i postignuća. Ponajviše zahvaljujući njima, sicilijanska su vina vratila nekadašnji ugled i ponovno postala cijenjena i željena među poznavateljima ovog pića. Istodobno, vrijedi razmisliti i zašto poslužiti alkohol.

Vinarija Planeta

Vino3
izvor: pixabay.com

Ako uzmemo u obzir najpoznatije vinske obitelji na Siciliji, ne možemo zaboraviti obitelj Planeta. Vinarija Planeta vrsni je proizvođač sa Sicilije koji je stekao priznanje poznavatelja iz cijeloga svijeta. Ovo je fascinantna priča o obiteljskom pothvatu koji je započeo sa snom o promoviranju sicilijanskih vina na svjetskoj sceni.

Planeta je prezime s dugom poviješću na Siciliji. Diego Planeta, jedan od osnivača vinarije, ima španjolske korijene, no njegova je obitelj na Siciliji prisutna od 16. stoljeća. Ta je povijest pružila čvrst temelj za obiteljsku strast i predanost proizvodnji vina.

Vinarija Planeta započela je s radom 1990. godine s odlučnošću da pokaže svijetu da Sicilija ima mnogo više za ponuditi od nekvalitetnih vina. Cilj im je bio stvoriti pića koja će cijeniti ljubitelji vina diljem svijeta.

Ključni uspjeh vinarije nije samo angažman obitelji Planeta, već i izvrsna kvaliteta i okus vina. Dok je Diego još radio u vinskoj zadruzi Settesoli, testirao je više od 60 različitih sorti grožđa kako bi odabrao one s jedinstvenim okusom i potencijalom. Tako su nastale lokalne sorte chardonnay, syrah i merlot koje su postale vodeći proizvodi Planete.

Planeta ima 363 hektara vinograda na različitim lokacijama na Siciliji, od kojih svaki ima svoju jedinstvenu povijest i karakter. Italija nisu samo vino i pizza, druge talijanske inspiracije.

Cusumano

Sicilija
izvor: pixabay.com

Braća Alberto i Diego Cusumano osobe su koje su dio povijesti sicilijanskog vinarstva kao kreatori brenda Cusumano. Njihova strast i odlučnost rezultirali su stvaranjem inovativne i priznate vinarije.

Godine 2001. braća su odlučila, zajedno s enologom Mariom Roncoom, prihvatiti izazov i lansirati brend Cusumano. Cilj im je bio prikazati bogatstvo Sicilije kao zemlje kontrasta koja ima potencijal za proizvodnju jedinstvenih vina. Pri stvaranju vina vode se idejom sklada tradicije i modernog, kao i poštovanjem sicilijanskih običaja. Obitelj Cusano svakako treba spomenuti pri odabiru najpoznatijih vinskih obitelji na Siciliji.

Vinogradi Cusumano

Cusumano ima vinograde raširene po različitim regijama Sicilije, a svaka lokacija ima jedinstvenu klimu i tlo. Vinograd Ficuzza u Piana degli Albanesi, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 700-800 m, nudi izvrsne uvjete za uzgoj sorti kao što su Inzolia, Chardonnay i Pinot Noir, od kojih se proizvode vina kao što su Ramusa, Jalé, Cubìa i Angimbé.

Presti e Pegni u Monrealeu, na brežuljcima s glinastim tlom, stvara izvrsne uvjete za uzgoj sorti Nero d’Avola i Syrah, od kojih se dobiva prekrasno vino Benuara. San Giacomo u Buteri ima vapnenačko tlo trives Nero d’Avola, koje se koristi za proizvodnju vina Sàgana.

U travnju 2013. godine obitelj Cusumano kupila je zemljište na sjevernoj padini Etne, najvećeg vulkana u Europi, što je rezultiralo projektom Alta Mora. Ova vinarija fokusirana je na proizvodnju vina iz regije Etna, gdje grožđe raste na vulkanskom tlu na nadmorskoj visini od 800-1000 m.

Cusumano je i primjer proizvođača koji brine o estetici boca i etiketa. Stakleni čepovi i moderan dizajn naljepnica važan su element marketinga tvrtke, kao i dosljedna pažnja kvaliteti proizvoda.

Tn Contessa Entellina Estate Donnafugata Ph Gambina
izvor: pixabay.com

Benanti

Povijest i filozofija vinarije Benanti fascinantan su primjer spajanja tradicije s modernim i predanosti proizvodnji iznimnih vina na Siciliji. Osnovao ju je Giuseppe Benanti 1988. godine, a ova je vinarija postala simbol poštovanja prema lokalnim sortama grožđa i jedinstvenom terroiru regije Etna.

Povijest Benantija započela je obiteljskom strašću i tradicijom u proizvodnji vina, ali Giuseppe Benanti bio je taj koji ju je transformirao u profesionalno poduzeće koje je cijenilo potencijal vulkanskih padina Etne i sorti Etna. Klima vinograda Benanti neobična je zbog vulkanskog tla i izuzetne izloženosti suncu. Vinograd se nalazi u različitim DOC područjima Etne, što omogućuje proizvodnju vina od autohtonih sorti: nerello mascalese, carricante, nerello cappuccio i minnella. Spominjući najpoznatije vinske obitelji na Siciliji, ne smijemo zaboraviti ni tvorce “sporog” vina.

“Sporo” vino

Jedan od ključnih elemenata koji razlikuje Benanti je njegov pristup proizvodnji “sporog vina”. Proces proizvodnje odvija se bez žurbe, pun pažnje i brige, a cilj je dobiti vina najviše kvalitete. Privrženost tradiciji, poštivanje terroira i predanost kvaliteti temelji su Benantijevog poslovanja.

Vinarija Benanti uživa ugled i kao kultni sicilijanski proizvođač i kao pionir koji postavlja visoke standarde u proizvodnji vina. Možete odabrati savršenu hranu za svoje vino. Posluženo u skladu s tim zalog uz čašu vina osigurat će vam nezaboravnu večer.

Po čemu su sicilijanska vina posebna?

Vinarija
izvor: pixabay.com
  • Vulkanski terroir:
    • Sicilija je jedno od najvulkanskijih mjesta na svijetu, a plodno tlo jedan je od ključnih elemenata sicilijanske poljoprivrede.
  • Raznolikost klime:
    • Sicilija ima raznoliku klimu, od suptropske na obali do hladnije i planinske oko Etne.
    • Klima utječe na razlike u okusu i mirisu vina.
  • Lokalne sorte grožđa:
    • Sicilija je dom mnogih jedinstvenih sorti grožđa, kao što su Nero d’Avola, Nerello Mascalese, Carricante i Grillo.
    • Autohtone sorte vina daju jedinstven karakter i okus.
  • Sunce:
    • Velika količina sunca na Siciliji pogoduje sazrijevanju grožđa, što se prevodi u slatkoću i bogatstvo okusa vina.
    • Osunčanost također utječe na intenzitet boje vina.
  • Tradicije:
    • Sicilija ima dugu povijest vinogradarstva, koja datira još iz vremena starih Grka i Rimljana.
    • Ove tradicije utječu na metode proizvodnje vina koje su se očuvale stoljećima. Usput, vrijedi obratiti pozornost na druge proizvode sa zanimljivom poviješću, kao što su: kavijar.
  • Kultura i gastronomija:
    • Sicilija je regija s bogatom kulinarskom kulturom, gdje vino igra važnu ulogu uz hranu.
    • Vina sa Sicilije savršeno se slažu s lokalnim jelima poput tjestenine, plodova mora i sireva.
  • Jaka i desertna vina:
    • Sicilijanska su vina poznata po visokom udjelu alkohola i intenzivnim okusima, posebno u slučaju crnih vina.
    • Desertno vino Marsala je još jedan sicilijanski specijalitet, poznat u cijelom svijetu.
  • Inovacija i suvremenost:
    • Posljednjih godina vinari na Siciliji ulažu u moderne tehnologije i tehnike proizvodnje vina.
    • Ova inovacija doprinosi stvaranju sve kvalitetnijih vina

Sicilijanska vina svakako se ističu na tržištu i zanimljiv su prijedlog za ljubitelje ovog pića. A evo nekoliko savjeta za ljubitelji viskija.