Moda za bakrene posude
Svako područje našeg života podložno je trendovima. Modu vidimo posvuda, pa tako iu kuhinji, u trendu su razne vrste lonaca, čaša i tanjura, a na kraju i bakrene posude. To se može odnositi i na uzorke koji se pojavljuju na njihovoj površini i na materijale od kojih su izrađeni.
Iako svaki materijal ima različite karakteristike i svojstva, bakreno posuđe u današnje vrijeme postaje sve popularnije. I to se ne događa slučajno. Ovaj se trend oslanja na opažanja iz antike i ne odnosi se samo na pojavu bakrenih posuda. Njihova prekrasna svojstva igraju najvažniju ulogu. Bakreno posuđe koriste svi koji žele biti na vrhu, ali prije svega oni koji brinu o svom zdravlju jednostavnim metodama koje daju odlične rezultate.
Bakrene posude – pomažu li stvarno?
Činjenica da je bakar važan za ljudski organizam poznata je od davnina, što se može pronaći na ayurvedskim papirusima. Dodatno, suvremeni znanstvenici izveli su niz studija koje su potvrdile ova zapažanja. Ispostavilo se da su stari bili u pravu – bakar je vrlo važan element za naše zdravlje. Iako ga imamo u malim količinama, on sudjeluje u mnogim procesima koji potpomažu naše funkcioniranje. Između ostalih:
podržava metabolizam,
podržava koncentraciju,
bori se protiv anemije i slabokrvnosti te podržava krvožilni sustav,
poboljšava rad štitnjače,
sukreira enzime koji prenose kisik do tkiva.
Neodgovarajuće razine bakra očituju se i oticanjem, mučninom te bolovima u trbuhu i mišićima. Bakreno posuđe pomaže nadoknaditi njegov nedostatak. Kako je ovo moguće? Čestice elemenata koji čine posuđe prodiru u njihov sadržaj, utječući na kvalitetu hrane i pića. Zdravstvena svojstva bakra upijaju sve što se nalazi u takvim posudama i čašama, zbog čega se njihovom upotrebom može poboljšati stanje našeg organizma.
Bakreno posuđe omogućuje bolju kvalitetu života
Djelovanje bakra spomenuto u prethodnom paragrafu nije jedino. Ima i mnoga druga svojstva koja pozitivno utječu na ljudsko zdravlje i život. Metabolička podrška je primjetna zbog pravilnog rada crijeva. No regulacija bakterijske flore samo je jedan od elemenata na koje utječe bakar.
Također pomaže u uklanjanje bakterija i gljivica iz tijela a ima i protuupalna svojstva. Na taj način oslobađaju tijelo od svih štetnih tvari koje ga zagađuju. Za čovjeka to znači značajno poboljšanje kvalitete života jer očišćeno tijelo ne troši energiju za borbu s toksinima. Dakle, imamo više snage i volje za djelovanje, ne osjećamo pretjerani umor i osjećamo se sretnijim. Bakreno posuđe također je dobar izbor za ljude koji žele izgubiti koji kilogram viška.
Brža probava
Tijelo bez onečišćenja brže sagorijeva kalorije, a regulirana peristaltika crijeva podržava probavu. Ovaj učinak bakra može donijeti goleme dobrobiti tijelu i duhu. Dodatno, učinci su pojačani utjecajem na rad štitnjače koja je odgovorna za razinu hormona, a oni mogu imati vrlo jak utjecaj na nas.
Stoga je njihova odgovarajuća količina izuzetno važna. Bolesti štitnjače utječu ne samo na naše raspoloženje, već prije svega utječu na rad gušterače, jetre, bubrega pa čak i živčanog sustava. Zato je briga o ovom organu tako važna, a bakrene posude u tome pomažu.
Bolja kvaliteta vode iz bakrenih posuda
Bakrene posude svoja svojstva prenose na svako jelo koje u njima pripremamo i serviramo, no najblagotvorniji je učinak na vodu. Voda je glavni građevni element ljudskog tijela. Čini približno 55-60% tjelesne težine odrasle osobe, au djece je njegov udio još veći. Zato je jako važno ostati pravilno hidriran.
Kvaliteta vode je jednako važna kao i količina vode. Voda iz slavine nije otrovna, ali često nije potpuno bez štetnih tvari. Dobro ga je filtrirati. A kako to učiniti? Postoji mnogo načina. U trgovinama možete pronaći mnoštvo vrčeva za filtriranje. Hoće li biti učinkoviti ovisi o sastavu vode i vrsti filtera.
Kuhanje bez bakterija
Najbolji način pročišćavanja vode su bakrene posude. Da biste poboljšali kvalitetu tekućine, ne morate koristiti nikakve dodatne uređaje ili komplicirane procese. Jedino što trebate učiniti je natočiti vodu u bakrenu posudu.
Antibakterijska svojstva elementa počet će djelovati na sadržaj posude ili šalice nakon nekoliko sati, tijekom kojih možemo raditi što god želimo. Produljenje ovog vremena neće oštetiti vodu. Osim uklanjanja bakterija i drugih mikroorganizama, voda koja stoji u bakrenoj čaši prolazi proces ionizacije. To znači da je zdraviji i bolje se apsorbira, pa je ispijanje učinkovitije.
Kuhanje u bakrenim posudama
Ne morate naporno raditi da biste postigli odlične rezultate koje donosi korištenje bakrenog posuđa. Kuhanje u njima ne zahtijeva posebne vještine niti dodatne aktivnosti ili opremu. Priprema jela ista kao i uvijek, samo kvalitetnija. I očituje se ne samo u zdravstvenim svojstvima. Prije svega, na kuhanje u bakrenom posuđu utječe činjenica da je bakar odličan vodič topline. Bakrene posude se brzo zagrijavaju i dolazi do ovog procesa ravnomjerno po cijeloj površini posude.
Primjetan učinak ovih svojstava je da se cijelo jelo kuha istim tempom i manja je vjerojatnost da će se zalijepiti. A vjerojatno svaki kuhar, profesionalac ili amater, poznaje ove probleme – neko povrće se prekuhalo, neko još nije spremno ili hrana zagori zbog desetak sekundi nepažnje.
Pravi okusi hrane
Zahvaljujući bakrenim posudama možete izbjeći takve situacije, pa će kuhanje postati ugodnije i jednostavnije, a sva jela ukusna. Međutim, kada koristite bakreno posuđe, morate biti oprezni. Spremanje hrane u njih nije najbolja ideja.
Bakar može korodirati nakon dugotrajnog kontakta s određenim sastojcima, što rezultira stvaranjem patine. Ova tvar je štetna i stoga je treba izbjegavati. Nakon kuhanja u bakrenim posudama, preostalu hranu bolje je staviti u druge posude.
Bakreno posuđe za ljubitelje estetike
Zdravstvena svojstva najvažniji su razlog zašto je počela moda bakrenih posuda. U eri sveprisutnih konzervansa i štetnih ‘poboljšivača’, tražimo načine kako očistiti hranu i spriječiti negativne učinke na naše tijelo. A bakrene posude izvrsna su podrška u tom procesu. Ali nisu svi uvjereni.
Mnogo je ljudi kojima je izgled posuđa jednako važan kao i utjecaj na zdravlje i jednostavnost pripreme jela. Za ove ljude i bakrene posude su proizvodi vrijedni pažnje. Ovaj element ima jedinstvenu boju, između ružičaste, zlatne i smeđe. Zahvaljujući njemu, lonci, zdjele i šalice dobivaju izvanredan sjaj i izgledaju vrlo estetski.
Dizajn je također važan
Često se samo zbog svog izgleda pojavljuju na policama poznatih kuhara. Izgledaju sjajno na snimkama i fotografijama na TV-u i društvenim mrežama. A da bi to bilo tako, ne moraju služiti samo za divljenje. Zbog činjenice da bakar sprječava gorenje i lijepljenje, takvo se posuđe lako pere. Površinu možete jednostavno očistiti klasičnim sredstvom za pranje posuđa, vraćajući joj prekrasan izgled i besprijekoran sjaj.
Čak i često kuhanje neće uzrokovati pojavu pruga i mrlja ako se pravilno brinete za svoje bakreno posuđe. Bakreno posuđe također je odlično za ljude kojima često nešto ispadne. Otporne su na udarce i habanje pa će iu takvoj situaciji ostati lijepe i divne.
Zašto je bakreno posuđe odlična ideja za poklon?
Kad nekome damo dar, želimo pokazati da nam je poseban. Stoga se trudimo da ono što kupujemo bude korisno i odgovara ukusu primatelja. Bakrene posude gotovo uvijek ispunjavaju te uvjete. Uostalom, gotovo svi kuhamo, pa makar i samo za kućne potrebe, nećemo kuhati baš ništa. Bakreni lonci dobro su rješenje za sve.
Što je s njihovim izgledom?
Vole li se nekome individualna je stvar. Međutim, postoji velika šansa za to zahvaljujući činjenici da ovo posuđe ima lijepu, sjajnu površinu i često divne dekoracije. Set bakrenih posuda je veličanstven i jedinstven poklon g. Savršeno će funkcionirati u svakoj kuhinji.
Kada nekome kupimo dar koji brine o njegovom zdravlju, naglašavamo koliko nam je ta osoba važna. Iz tog razloga, bakreni vrč je vrlo dobar izbor. Odlično stoji na kuhinjskom elementu, a voda koju pijete je zdravija. Na taj način svojim najdražima darujete nešto što nije samo moderno i lijepo, već i zdravo i korisno. Bakreno posuđe poklon je koji sigurno neće ostati zaboravljen u kutu, a donosi brojne pogodnosti.
Ostavite komentar