Vrtne fontane su ljepota skrivena u plemenitim materijalima

vrtne fontane
Originalne i luksuzne vrtne fontane su moderne i kvalitetne

Nekada je bilo dovoljno posaditi nekoliko smreka i podrezati travnjak kako bi naše dvorište postalo uzor. Međutim, baš kao i ljudsko ponašanje, vremena se brzo mijenjaju. Tendencije, trendovi i arhitektonska istraživanja, iako sve modernijim stvarima ipak nešto nedostaje. Oni su takav primjer vrtne fontane, koji su izrazito klasičan proizvod u punom smislu te riječi.

I dalje volimo staru, tradicionalnu i dobru izradu, donoseći sa sobom nešto više od velike doze minimalizma. Hladnoća, ekscentričnost i šokantnost polako su dosadili društvu. Želimo normalnost, bez zamršenosti i uvrnutih, bizarnih dizajna. Ono što je već bilo davno pokazalo se donekle istinitim i danas vidimo veliki povratak u matičnu luku.

Kako ja to zamišljam

Ako razmišljamo o holističkoj opremi našeg dvorišta, razmišljajmo o lijepom vrtu. Malo baroka, neoklasičnog štiha ili profinjenih starinskih vrtnih fontana neće nikome nauditi. Uzorci preuzeti iz prošlih razdoblja savršeni su za dizajn tradicionalnih vila i rezidencija. Oni stvaraju stil na ulazu, koji se zatim održava u samoj kući.

Dakle, zapravo s ulaznih vrata našim gostima signaliziramo s čime će se morati suočiti. Neraskidive veze dizajna i istinskog suodnosa davnih vremena impresionirat će svakoga. Odabir pojedinačnih proizvoda, poput vrtnih fontana, ne može biti slučajan, jer holistički karakter cijelog projekta mora vrijediti u svim njegovim fazama. I nitko nas ovdje ne potiče da svoje vrtove pretvorimo u antikvarijat, već da na to gledamo iz sasvim druge perspektive.

Jesu li vrtne fontane lijek za velike prostore?

Mislim da će takvi proizvodi funkcionirati ne samo u ogromnim parkovima palača ili velikim vrtnim prostorima. Sama veličina okućnice vrlo je relativan pojam pa je važno kako je uređena. Važno je pitanje jesmo li svoju oazu naslijedili od bivšeg vlasnika ili joj možda sami oblikujemo izgled. Stanje sastojine, njezina veličina, nasadi i vrtna arhitektura moraju biti usklađeni. Vremena kada vrtni patuljci su bili smiješni, oni su prošlost.

Štoviše, godinama su bili znak nepoštivanja likova iz bajki. Svatko tko voli prave patuljke nikada neće pokvariti svoj vrt šarenim figurama iz crtića. Naravno, ne poričem, ali bolje je potražiti kvalitetne figure koje su izradili pravi umjetnici.

To su prirodni izbori, odluke i formiranje našeg ega u okruženju u kojem živimo. Zato sve više stavljamo naglasak na iskustva, a ne na puko vlasništvo. Bez imalo sumnje, možemo stvoriti vlastita dvorišta bez lažnih ili masovno proizvedenih vrtnih predmeta. Znam da to nisu laki zadaci, ali budućnost se mora povezati s prošlošću.

Uvijek smo voljeli jednostavna rješenja

Pa i sam vrt je nešto što je nastalo u primitivnim vremenima, kada smo još nabavljali alate za rad. Prva hrabra antika proizvoda nastali su iz ljubavi prema umjetnosti, redu i komplementarnom znanju o uređenju vrtnih prostora. A upravo su se vrtne fontane sve više uklapale u tu retoriku. Odnosno, prilikom izrade vizualizacije dvorišta, upravo se ovaj proizvod često postavljao u njegov središnji dio.

A površina je zapravo malo bitna jer veličinu fontane možete prilagoditi svojim mogućnostima. Za mene je najvažniji faktor gdje ga treba postaviti. S jedne strane, trebao bi biti središnji položaj, ali s druge strane, možda je pomalo perverzno miran.

Negdje u kutu, skriven među gustim grmljem i drvećem, na bajkovitom mjestu, bit će to svojevrsna oaza. Možda je to u suprotnosti s reprezentativnošću, što nam nešto govori. Možemo to sakriti i imatisvoj komadić raja, gdje će odmor biti u korelaciji sa zvukom vode. Nije li ovo izvrsna ideja? Izgleda tako!

fontana
fontana za vrt
brončana fontana
trgovina vrtnih fontana
lijepa fontana

Vrtne fontane – specifična težina

Male i velike cijene – ovo su izbori s kojima se suočavaju svi koji traže visokokvalitetne proizvode za svoje vrtne prostore. A to nisu lake teme, jer se takva djela primijenjene umjetnosti kreću od nekoliko stotina zlota do nekoliko stotina tisuća. Tako da će svatko pronaći nešto za raditi ovdje. Ipak, pažljivo odlučimo što zapravo tražimo.

Klasično i moderno dvije su različite stvari, pa neće sve funkcionirati zajedno. Idealno rješenje za okućnike početnike su vrtne fontane izrađene od visokokvalitetne gline ili terakote. Izostavljam sintetičke proizvode jer nisu vrijedni pažnje, ali sama terakota je u neku ruku umjetnička tvorevina, bazirana na tehnikama starih zanata. I uvijek ću promovirati takve proizvode, jer ovo je zemlja višegeneracijskih tvornica. Koje se moraju poštovati i voljeti, jer ih stalno gubimo.

Stoga su financijska pitanja u ovoj fazi vrlo važna. Kao i gore, predlažem da prvo odaberete ovu sirovinu. Talijanske fontane od terakote koštaju nekoliko stotina, tako da to nije neki novac. Riječ je o proizvodima bez opreme potrebne za crpljenje vode. Jer u mnogim slučajevima sam mehanizam morate kupiti sami.

Fantazija nema granica

Iako postoje mnogi proizvodi koji su već opremljeni svime što nam je potrebno za vodu. Najjeftinije vrtne fontane su zidne. Zapravo, jesu umivaonici, a la fontane. Međutim, za mene se mogu opisati kao predmet za bacanje vode. Mogu se smatrati manjim oblicima koje u osnovi možemo smjestiti bilo gdje. A ovo je dobro rješenje za male korisne prostore. Jednako jednostavno ih možete postaviti i na vlastitu terasu.

Uglavnom, radi se o univerzalnim rješenjima jer vrtnu fontanu ne postavljamo u mali prostor. Netko je jednom rekao da je malo lijepo! S ovim se potpuno slažem. Dobro, ali čovjek ne može živjeti samo od terakote. Dakle, slijede proizvodi od kamena, mramora i bronce.

Pa, ovdje vam trebaju mašta i novac. Budući da je proces proizvodnje takvih kalupa obično dugotrajan pothvat, troškovi su također viši. Razmišljam o nekoliko tisuća zlota ili više. Brončane vrtne fontane mogu koštati nekoliko stotina tisuća kuna. Istina je da su šarmantni i nevjerojatni, ali ovdje vam je potreban drugačiji kalibar vrta i prebivališta. Takvi klasici pristaju izrazito elitnim i skupim vrtovima.

fontana za prekrasan vrt
luksuzna fontana
zidna fontana
fontana s ribama
zidni umivaonik

Vrtne fontane – korelacija s drugim proizvodima

Sam proizvod nije dovoljan da ispuni naš vrt umjetnošću i maštom. Zato svoje dvorište trebamo ukrasiti nečim više. A vaša prva pomisao vjerojatno su posude za cvijeće. Upravo isto sam i ja pomislila, jer je to neodvojivi element slike svakog dvorišta ili terase. Ovo je naš svjesni izbor, koji nam omogućuje ne samo ukrašavanje, već i uzgoj naših voljenih biljaka.

I ovdje, naravno, izbor počinje s troškovima. Stoga su najuniverzalnija i najsigurnija roba posude od gline i terakote. Talijani su posebno naklonjeni ovom smjeru proizvodnje i iz tog dijela Europe dolaze prekrasne posude za cvijeće koje će činiti cjelinu s našim vrtnim fontanama.

Širok izbor znači da praktički sami možemo kupiti takav set. To je zbog raznolikosti asortimana proizvoda dostupnih pod natpisom Made in Italy. Naravno, ne prave samo Talijani zanimljive vrtne predmete, već su uglavnom oni ti koji već godinama kradu moje srce.

Made in Italy obvezuje!

Zato svoju potragu usmjerava na ova mjesta. Morate znati da je terakota kvalitetan materijal i može se kupiti po relativno povoljnim cijenama. Štoviše, prilagođen je našim mrazevima, pa je to još jedan ključni faktor zašto bismo ga trebali tražiti.

Samo fontane za vrt snažno koreliraju s raznim vrstama skulptura i bareljefa. I nekako je fascinantno kako možete stvoriti malu umjetničku oazu u vlastitom vrtu. Naravno, takvi se proizvodi mogu naći u gotovo svakoj sirovini, ali oni kvalitetniji materijal, to će skulptura biti skuplja. Ovo su izbori koje ostavljam vama da odlučite.

Ipak, i dalje se fokusiram na glinu i terakotu jer je omjer cijene i kvalitete vrlo dobar. I nisu to jeftine školjke masovne proizvodnje jer takve stvari izbjegavam i ne preporučam.

teglica za cvijeće od terakote
prekrasna saksija za vrt
slike za vrt
vrtni reljef
bas-reljef za vrt

Po mom mišljenju prirodni vrt treba prirodne materijale, stoga se trebamo osloniti na prirodu, odnosno drvo, kamen i glinu. Stvarno će se uskladiti s ostalim aspektima naših prekrasnih vrtova, pa čak i terasa.

Odabir stoga treba biti svjestan, temeljen samo na ljubavi prema stvaranju djelića vlastitog prostora za opuštanje. Velike i male forme mogu lijepo korelirati jedna s drugom, ali to zahtijeva oprez i dobru ruku dizajnera. I na temelju takvih kriterija treba tražiti odgovarajuća rješenja. I želim vam takav pristup!

Ako tražite visokokvalitetne proizvode za svoj vrt, pišite – michal@luxuryproducts.pl