hefra 1

Često sam se pitao kako u zapadnoj Europi može biti toliko starih tvornica, koje ponekad postoje stotinama godina. I dosta nam je teško. Naravno, mnogi ratovi, nacionalizacija imovine i komunističke represije uzeli su svoj danak. Stoga ne čudi da poljske marke s poviješću trebamo cijeniti s još većom fascinacijom. Možda nema uvijek kontinuiteta prosperiteta na tržištu i pravih vlasnika, ali tako je. Imali smo puno obrata u povijesti i svaka tvrtka koja je postojala prije rata u nama budi znatiželju i divljenje.

Premium proizvodi dolaze iz malih europskih tvornica. Izrađeni ručno, s velikom pažnjom, prikazuju nam povijest pravog brenda koji se ne boji svoje prošlosti. Također se ne boji započeti novi rat za klijenta i suočiti se s budućnošću. S tržištem punim prosječnosti i mediokriteta. Teško je, pogotovo što danas lažiramo sve što možemo i na kraju krajeva ne znamo što je originalno.

Danas bih vam želio predstaviti brend Hefra. Koja uspješno nastavlja preko 200 godina dugu tradiciju izrade prekrasnih posrebrenih i srebrnih proizvoda. Posjetio sam trgovinu tvrtke u Varšavi i imao lijep razgovor s predsjednicom uprave Hefre, gđom Ewa Bałdyga, na čemu sam jako zahvalan.

Gospođo Ewa, hvala na pozivu i prilici da poslušamo Hefrinu iskrenu priču. Još mi je veće zadovoljstvo što je Hefra prisutna sa svojom luksuznom robom Luksuzni proizvodi. Veselim se suradnji i mislim da ću svojim člankom pokazati našim čitateljima koliko važno mjesto vaša tvrtka zauzima na obrtničkoj i tvorničkoj karti Poljske.

hefra Varšava
hefra srebro
Hefra srebrni pribor za jelo
Hefra posrebreni pribor za jelo

Recite nam kakva je povijest brenda Hefra i što su vaši proizvodi radili na slavnom brodu Batory?

Dobro jutro

HEFRA je trenutno jedini poljski proizvođač pribora za jelo i posuđa koji proizvodi proizvode u potpunosti od srebra, posrebrene ili izrađene od nehrđajućeg čelika. Nastavljamo gotovo 200 godina staru tradiciju braće osnivača Frageta i Henneberga. Brend svojim kupcima već desetljećima nudi ekskluzivno posuđe vrhunske kvalitete. Njihovi uzvišeni oblici spajaju modernu tehnologiju s tradicijom i iskustvom.

Počeci tvrtke sežu u 1824. godinu kada je francuski poduzetnik Alfons Fraget osnovao tada modernu tvornicu oplate. Tehnološki napredna tvornica odmah je postala cijenjeni dobavljač izuzetnog srebra i oplate za bogate elite, aristokraciju i najutjecajnije ljude u Poljskoj i diljem svijeta. Uspjeh je brzo probudio konkurenciju. Jedan od bivših zaposlenika braće Fraget, Juliusz Józef Henneberg, 1856. godine otvorio je vlastiti obrt za “srebro”. Nakon Prvog svjetskog rata i Fraget i Henneberg hvalili su se izvrsnim prodajnim rezultatima. Tvornice su opskrbljivale najvažnije hotele i kasina, ministarstva i državne institucije. Fragetova obećanja pojavila su se čak i na prvom putovanju broda “Batory” koji je 1936. iz Gdinje isplovio u Ameriku.

Nakon Drugog svjetskog rata, i tvornice Fraget i Henneberg Brothers bile su velikim dijelom uništene, opljačkane i nacionalizirane. Proizvodi su vratili svoju nekadašnju slavu tek 1. siječnja 1965., kada je odlučeno da se tvornica Fraget spoji s tvornicom Henneberg. Od prezimena osnivača nastao je danas poznati brend HEFRA. Gotovo 200 godina kasnije kupci još uvijek cijene i posrebrene i pozlaćene proizvode, a povijest Fraget i Henneberg proizvoda još uvijek se piše.

Što Hefru razlikuje od ostalih starih poljskih tvrtki?

U ponudi je, primjerice, pribor za jelo koji se proizvodi više od 100 godina. Kupci to jako cijene jer mogu, primjerice, zamijeniti elemente posuđa koji nedostaju, a da ne moraju kupiti cijeli novi set. HEFRA, kao nekada, i danas označava raskoš i služi kao poželjan poklon za sve posebne prilike, od vjenčanja do intimnijih proslava.

Sav pribor za jelo ručno su izradili majstori s dugogodišnjim iskustvom. Proizvodi prolaze kontrolu kvalitete u svakoj fazi proizvodnje. Osim estetskih vrijednosti, pribor za jelo ima i antibakterijska svojstva. Osim toga, srebrni pribor za jelo (bez sadržaja nikla) ​​kupuju ljudi koji se bore s alergijama.

Kako Hefra spaja stare zanatske metode s modernom tehnologijom?

Jedna od prepoznatljivih značajki HEFRA-e je činjenica da se pribor za jelo i posuđe uglavnom proizvode ručno. I u tom pogledu malo se toga promijenilo u ovih gotovo 200 godina. HEFRA je još uvijek mala tvornica u kojoj se značajan dio proizvodnje temelji na radu ljudskih ruku. Brušenje, četkanje, poliranje, usavršavanje ornamenata na pojedinim drškama – sve je to ručni, umjetnički rad. Stoga možemo biti ponosni da je svaki HEFRA pribor za jelo individualno dorađen i mažen kako bi konačno stigao na naše stolove i oduševio oči svojom savršenom izradom. Dodatna je vrijednost našem posrebrenju i pozlati da se ne proizvode u masovnoj, strojnoj proizvodnji, već su proizvod obrtničkog umijeća.

hefra posuđe
hefra pribor za jelo
hefra proizvodi od srebra
set hefra pribora za jelo
srebrni pribor za jelo hefra
hefra pribor za jelo

Je li marka potpuno poljska?

Warszawska Fabryka Platerów je 100% poljska tvrtka. Pribor za jelo koji nudi Hefra proizveden je u Poljskoj od poljskih materijala. Za svaki set pribora za jelo izdaje se certifikat proizvođača. Marka je mnogo puta nagrađivana i cijenjena za podršku poljskom gospodarstvu i obrtu. Nagrađena je, između ostalih, nagrada dodijeljena na plebiscitu “100% poljski proizvod” tjednika “Do Rzeczy”, a također je dodijeljena na Poljskoj gospodarskoj izložbi koju je organizirao predsjednik Republike Poljske.

Što će mladi pronaći u Hefri?

Tradicija kaže da se mladi par u novu kuću treba useliti sa svojom žlicom. Zbog toga je pokloniti mladencima set pribora za jelo tako popularan vjenčani dar. Ali Hefra proizvodi nisu posvećeni samo mladencima. Mladi jako cijene ručno rađene proizvode koji su unikatni i nisu masovno proizvedeni. HEFRA pribor za jelo također je roba koja vam podiže status i pokazuje dobar ukus. Takvo posuđe odličan je dodatak vašem domu. Također je važno da ova vrsta pribora za jelo više nije samo tzv posebne prilike. Mladi su dobro upoznati s antibakterijskim svojstvima srebra, poznatim stoljećima, pa predmete koriste svakodnevno. Cijene i to što je to poljski i klasičan proizvod koji će dobro poslužiti u mnogim aranžmanima stolova tijekom važnih obiteljskih okupljanja.

Koja je najpoznatija zbirka Hefra vezana uz povijest Poljske?

Najveći dio kolekcije, među trinaest HEFRA modela, vezan je uz povijest. Mnogi od njih datiraju iz 19. stoljeća, a stvorio ih je Józef Fraget, jedan od osnivača HEFRE. Sami nazivi HEFRA modela pribora za jelo upućuju na povijest Poljske, poput Varšavskog vojvodstva, ili na druge europske kulture, poput orijentalnog istočnjačkog modela ili romaničkog modela. Kreatori modela HEFRA željeli su ne samo naglasiti kvalitetu i prestiž kolekcije pribora za jelo, već i kroz takve univerzalne nazive ove proizvode učiniti bezvremenskim i pamtljivim do danas.

U kolekciji se nalazi i model Imperial koji je nastao u povodu 190. obljetnice Varšavske tvornice oplate HEFRA, kao i u povodu nadolazeće 100. obljetnice ponovnog stjecanja neovisnosti Poljske. Kako bi se dodala važnost ovoj kolekciji, ovaj se model proizvodi samo u srebrnoj boji.

Proizvodite li artikle po posebnim narudžbama?

Svi Hefra proizvodi mogu biti pozlaćeni. Ovaj oblik narudžbe je također vrlo popularan. Također je moguće napraviti bilo koji oblik, ali to je poseban proces koji traje duže. Međutim, Hefrini kupci mogu birati iz zaista široke ponude. Osim pribora za jelo, u ponudi su i srebrni šah, zdjele za šećer, košare s voćem itd.

Koja je bila najluđa narudžba?

Svaki dan primamo mnogo narudžbi, više ili manje standardnih. No, u slučaju srebra i posrebrenog pribora za jelo ili stolnog pribora teško je govoriti o „ludilu“. Kupci cijene dostojanstvo i ljepotu naših proizvoda u našim proizvodima. Ono po čemu se razlikuje HEFRA pribor za jelo ili pribor je, naravno, gravura. I tu najčešće naši klijenti pojedinačno biraju inicijale, datume ili posebne znakove.

Zasigurno jedan od najzanimljivijih događaja u životu HEFRE bilo je uručenje rođendanske žlice „Štorke“ novorođenom princu Louisu. U Veliku Britaniju poslana je žlica s ugraviranim prinčevim imenom, datumom i vremenom rođenja. Osim toga, ispunjavamo mnoge narudžbe za tzv darove ili naprave za muzejske trgovine, npr. žlice s gravurom sirene za Muzej u Varšavi ili s likom Fryderyka Chopina za muzeje posvećene ovom umjetniku.

Vrlo smo ponosni na narudžbe koje izvršavamo na zahtjev Ureda predsjednika, Ureda premijera ili veleposlanstava, gdje često ispunjavamo i nestandardne narudžbe. Uvijek smo otvoreni za prijedloge i spremni prihvatiti nove izazove.

Što bi trebao imati moderni poljski brend?

Poljaci su umorni od ponavljanja robe i iste stvari kao kod susjeda. Pribor za jelo postao je toliko uobičajen da je praktički nemoguće na prvi pogled pogoditi tko ga proizvodi. U slučaju HEFRE je drugačije. Naši proizvodi su brand sami po sebi. Poljaci sve više traže originalnost, ali i kvalitetu proizvoda. Zbog toga je ručno izrađeno posuđe ponovno na poljskim stolovima, a HEFRA je u glavama kupaca.

poljski brend hefra
hefra dućan varšava

Je li srebro dobra ideja za diverzifikaciju vašeg investicijskog portfelja?

Kupnja srebra u obliku ručno rađenog posuđa kapital je dugi niz godina. U bilo kojem trenutku možete staviti takav proizvod na stol, što će dati prekrasan karakter važnoj proslavi. To je nešto vrlo opipljivo i autentično, ali i vrijedno. Ovo je izvrsna ideja za ulaganje vaših sredstava. Kupovina je obično dobro promišljena jer Poljaci paze na ono u što ulažu, au ovom slučaju i na ono što mi zovemo “stolni nakit” jer ga koriste. Jednostavno. Danas alternativna ulaganja pokrivaju iznimno širok raspon proizvoda i usluga. U eri raznih prilika i ponuda na investicijskom tržištu ponekad je teško procijeniti u što se isplati ulagati. Međutim, robna marka HEFRA postoji već gotovo 200 godina i proizvodi predmete izrađene s iznimnom preciznošću i dosljedno visokim standardima. Osim toga, vrijedi dodati da će srebro, poput zlata, uvijek biti vrijedan metal.

Gospođo Ewa, hvala vam na lijepom i poticajnom susretu. Nakon rata naša je zemlja izgubila mnoge vrijedne spomenike, a isto se dogodilo i tvornicama. Zato danas sve više slušamo o oživljavanju prijeratnih marki. Po meni je to dobar smjer, pravi put i recept za sveprisutnu masovnu proizvodnju. Ljudi sve više traže prave i originalne inspiracije za svoje interijere. Hefra je jedna takva inspiracija. Njegova povijest dokazuje postojanost, snagu i privrženost zaposlenika njihovom brendu.

Dugogodišnje tvrtke trebaju pokazati svoju bogatu povijest, bez ikakvih iskrivljavanja. Dakle, samo biti pošten u onome što rade i to je luksuz. Istovremeno, gledajte u budućnost u skladu s novim tehnologijama, ne zaboravljajući staro umijeće izrade. Luxury Products sastoji se od stotina starih europskih tvornica s iznimno bogatom poviješću. Drago mi je da je brend Hefra s nama!