Ranking viskija – popis 15 najboljih viskija!

Whisky odavno više nije piće rezervirano samo za elitni krug znalaca. U svijetu postaje sve popularnija, a ranking whisky tema je koja zanima i početnike i iskusnije ljubitelje ovog pića. No prije nego što zaronimo u svijet single malta, dimljenih nota i bačvi od sherryja, vrijedi se na trenutak zaustaviti i odgovoriti na jednostavno pitanje: otkud taj porast interesa?
Whisky na globalnoj razini – kako je sve počelo?
Prije 15–20 godina police trgovina bile su prepune jednostavnih blended marki – lako dostupnih, nenametljivih, s osnovnim spektrom okusa. Danas je situacija potpuno drugačija.
Zašto je viski sve popularnije alkoholno piće?
Ljudi sve češće posežu za whiskyjem jer je to alkohol s poviješću, karakterom i dubinom. Ima nešto što često nedostaje vinima ili votki – bogatstvo doživljaja. A to privlači.
Što se može raditi s whiskyjem?
- analizirati – proučavajući aromu, boju, završetak i okus;
- skupljati – posebno limitirana izdanja iz renomiranih destilerija;
- kušati – tijekom susreta, degustacija ili samotnih večeri uz dobru knjigu.
S vremenom raste i svijest da viski nije samo johnnie walker iz supermarketa. Pojavljuju se pitanja o hrastu, vaniliji, dimljenosti, pa čak i o podrijetlu bačvi – jesu li bile od bourbona, sherryja ili možda od olorosa?
Nekoliko riječi o cijeni whiskyja
Često se postavljaju pitanja: “Ima li smisla whisky do 150 zł?”, “Je li ranking whisky do 100 zł samo marketinški trik?” ili “Isplati li se doplatiti i posegnuti za whisky do 300 zł ili do 500 zł?”
Odgovor ovisi o tome što očekuješ. Imaj na umu da cijena ne ide uvijek ruku pod ruku s kvalitetom. Postoje vrlo solidne opcije u nižim cjenovnim razredima – savršene za početak.
Primjeri dobrih whisky:
- Poredak whisky do 100 PLN – ovdje prevladavaju blended whisky, s blagim profilom okusa, često s dodatkom karamele i kratkim završetkom.
- Ranking whisky do 200 zł – pojavljuju se prvi single malti, često odležani u bačvama od burbona, s zanimljivijom aromom i izraženijim sladnim karakterom.
- Poredak whisky do 300 PLN – ovdje ulazimo u svijet naprednijih pića, s notama hrasta, dima ili suhe šljive.
- Ranking whisky do 500 zł i više – ovdje ćete često pronaći peated single malt, torfne whisky, složene i intenzivne, idealne za polaganu degustaciju.
- Poredak whisky do 1000 PLN – kategorija više za entuzijaste i kolekcionare nego za svakodnevne degustatore. Ovdje ćeš pronaći ne samo Ardbeg 10, Laphroaig, već i limitirane serije iz jedinstvenih bačvi od sherry oloroso.
Rang lista whisky – pregled [TOP 15] whisky za 100, 150, 200, 300 i 500 PLN!
Pred tobom je ranking whisky u kojem ćeš pronaći TOP 15 boca u raznim cjenovnim kategorijama – od whisky do 100 zl, preko 150 zl, 200 zl, pa sve do 300 i 500 zl. Popis je sastavljen s obzirom na različite ukuse i razine iskustva – ovdje ćeš pronaći i klasike i manje očite prijedloge.
Rang lista whisky do 100 PLN
Whisky do 100 zł najčešće je izbor početnika, poklon u zadnji čas ili baza za koktele. Može li se u toj cijeni pronaći nešto vrijedno pažnje? Iznenađujuće – da.
Poredak u ovoj cjenovnoj kategoriji prvenstveno je borba između popularnosti i kvalitete. Ovdje ćeš pronaći whisky jednostavnog okusa, ali bez pretencioznosti. Ako tražiš uzbuđenja – ovdje ih nećeš naći. No za koktele, početak ili kao poklon – svakako da.
1. Ballantine’s Finest

Jedan od najčešće biranih blended whisky. Lagana, slatka, s karamelno-vanilijskim profilom. Odlična s ledom, izvrsna u koktelu. To je dobar izbor za poklon za ženu.
2. Grant’s Triple Wood

Trokutno odležana: u bačvama od bourbona, svježeg hrasta i sherryja – možda nije ulaganje u zlato, ali za ovu cijenu profil je iznenađujuće raznolik – orašasti plodovi, med, blagi začini. Jednostavna, ali poštena.
3. William Lawson’s

Malo dimljenija, blago tresetna – ali i dalje nježna i pitka. Ako tek započinješ svoje putovanje i tražiš alternativu tipičnim markama – vrijedi probati.
Poredak whisky do 150 PLN – prvi korak prema kvaliteti
Ovdje se počinju pojavljivati boce koje se već mogu piti same – bez leda, bez cole.
U ovoj kategoriji već se pojavljuju konkretni profili okusa – hrast, karamela, orah, ponekad dim. Neke opcije savršeno su prikladne za polaganu degustaciju, bez dodataka.
4. Johnnie Walker Black Label

12 godina odležavanja, izražene dimne note, malo sherry, nježan finiš s sušenom šljivom. Ovo je legendarni whisky i jedan od najprodavanijih na svijetu.
5. Famous Grouse Smoky Black

Ova verzija ima više treseta nego klasična. Idealna je za one koji žele nježno zakoračiti u svijet tresetnih whiskyja, ali još nisu spremni za Islay.
6. Bushmills Black Bush

Ovdje imamo irskog igrača – vrlo ugodan, uravnotežen, djelomično odležava u bačvama od sherryja. Glatka, s voćnom notom.
Ranking whisky do 200 zł – pojavljuju se single malti
Whisky do 200 kn je granica gdje tržište postaje zaista zanimljivo. Pojavljuju se prvi single malti, sladne whisky, dulje odležavanje, kao i utjecaj različitih bačvi. Mogu biti izvrstan poklon za položen pravosudni ispit.
U ovom segmentu ključna je kvaliteta destilata, tehnika odležavanja i utjecaj bačve. Ovdje počinju emocije.
7. Glenlivet Founder’s Reserve

Vrlo pristupačan škotski viski iz regije Speyside – nježan, s notama kruške, vanilije i hrastovog završetka. Idealan za početak avanture sa single maltom. Dobar izbor kao poklon za jubilej tvrtke.
8. Aberfeldy 12 YO

Single malt s glatkim, mednim profilom. Dozrijeva u bačvama od bourbona i sherryja, jamčeći ravnotežu između slatkoće i začina.
9. Monkey Shoulder

Zanimljiva hibridna kombinacija – blended malt, odnosno mješavina isključivo single maltova. Voćna, kremasta, vrlo svestrana. Odličan izbor za uvod u svijet škotskih sladnih viskija.
Poredak whisky do 300 PLN – srednja klasa s visokim ambicijama
Ovo je segment u kojem ćeš pronaći zaista izvrsne boce. Složenije, ponekad tresetne, često sa zanimljivom pričom ili podrijetlom. Ako se pitaš što pokloniti za 40. rođendan – evo odgovora!
U ovom cjenovnom rangu pronaći ćeš whisky koja će zadovoljiti i početnike i iskusnije ljubitelje ovog pića.
10. Aberlour 12

Dozrijeva u bačvama od sherryja, zbog čega je izrazito sladna, s notama čokolade, sušene višnje i začina. Dug, uljast finiš.
11. Laphroaig 10

Klasika treseta. Vrlo izražajan, dimni, blago medicinski. Ili ćeš ga voljeti, ili mrziti – ali ravnodušan sigurno nećeš ostati. Ovaj whisky, zahvaljujući svom estetskom izgledu, može poslužiti kao ukras za dnevni boravak.
12. Glenfiddich 12

Jedan od najpoznatijih single malt viskija na svijetu. Savršena ravnoteža između voćne arome, sladnog temelja i blagog završetka. Idealan izbor za one koji traže nešto više od osnova.
Poredak whisky do 500 PLN – kvaliteta koju se ne zaboravlja
Ovdje počinje whisky za one koji žele doživjeti nešto posebno. Pića često iz limitiranih serija, odležana i više od desetak godina, s bogatim profilom okusa.
Vrijeme odležavanja, kvaliteta drva, odabir bačvi – ovdje je sve važno.
13. Ardbeg 10

Ikona regije Islay. Teška, tresetna, dimna, s izraženim finišem. Nije za svakoga, ali tko jednom zavoli ovaj stil – zauvijek ostaje. Savršena opcija za poklon za muškarca koji ima sve.
14. Caol Ila 12

Suptilnija od Ardbega, ali i dalje tresetna, s izraženom slanoćom i voćnim naglaskom. Vrlo uravnotežena, vrijedna svake kune.
15. Nikka from the Barrel

Japanski blend jedinstvene strukture – prepun vanilije, začina, citrusa i cvjetnih nota. Visok udio alkohola (51,4%) ne nadjačava, već produbljuje okus.
Po čemu se razlikuje dimljeni viski od nedimljenog?
Torfni viski ima vrlo prepoznatljiv, dimni miris i okus. Dim nastaje tijekom sušenja ječma tresetom – organskim slojem tla sastavljenim od raspadajuće vegetacije. Paljenje treseta daje efekt koji mnogi opisuju kao „ljekovit”, „slan” ili čak „bolnički”. Iako to možda ne zvuči primamljivo, ljubitelji ovog stila ne mogu zamisliti piti bilo koji drugi viski.
U regiji Islay proizvode se najtresnatija pića na svijetu – na primjer, Ardbeg 10, Laphroaig 10, Caol Ila 12. S druge strane, u Speyside prevladava voćni stil, s izraženom notom vanilije i meda, dok je treset tamo praktički nepostojeći.
Kako prepoznati je li whisky dimljena?
Prije nego što potrošiš novac, možeš obratiti pažnju na nekoliko stvari na etiketi:
- ako vidiš riječi poput „peated”, „smoky”, „Islay” – imaš posla s dimljenim viskijem;
- nedostatak tih oznaka obično znači čisti single malt – s voćnijim, sladnim ili karameliziranim profilom.
Otkrij i razlike između pojedinih vrsta whisky:
Što znači „odležava u bačvama od sherryja oloroso”?
Ako ste se ikada pitali zašto neki viskiji imaju okus na grožđice, kandirano voće ili čak čokoladu, odgovor leži u bačvama od oloroso sherryja. To je španjolsko pojačano vino, vrlo aromatično i slatko, koje nakon što ispuni svoju ulogu, prenosi dio svojih svojstava na bačve.
Kad tamo kasnije dospije whisky, učinak je itekako primjetan:
- whisky poprima tamniju boju – od jantarne do bakrene;
- aroma je intenzivna – sušeno voće, cimet, karamela;
- finish je duži, baršunastiji i izraženiji.
Takve boce možeš pronaći npr. u verzijama Aberlour 12, GlenDronach 12, a ponekad i u posebnim izdanjima Chivas Regal.
Kako čitati etiketu viskija?
Na etiketi možete pronaći više informacija nego što mislite.
Najvažniji elementi:
- Single malt – viski iz jedne destilerije, isključivo od sladovanog ječma;
- Blended whisky – mješavina različitih destilata, kako od žitarica, tako i od ječma;
- Age statement (npr. 12 YO) – informacija o dobi najmlađeg viskija u boci;
- Cask strength – viski punjen u boce s jačinom iz bačve, bez razrjeđivanja vodom;
- Non chill filtered – bez hladne filtracije, što znači bogatiji okus i strukturu.
Ove informacije pomažu ti razumjeti što kupuješ, ali i predvidjeti okus i stil viskija – bez otvaranja boce.
Kada vrijedi posegnuti za japanskim viskijem?
Japanski viski danas je simbol profinjenosti i harmonije. Ističe se svojom delikatnošću, preciznošću u proizvodnji i izuzetno dobro uravnoteženim okusom. Ako ti se klasični škotski čini preintenzivnim, a note treseta napornima – Japan je pravi odgovor.
U rasponu do 500 PLN vrijedi isprobati:
- Nikka from the Barrel – intenzivna, ali dobro uravnotežena, s jakim, blago začinjenim završetkom;
- Suntory Toki – nježna, cvjetna, s blagim citrusima i notom hrasta.
Za japanskim viskijem možeš posegnuti i onda kada ne znaš što kupiti mladencima umjesto cvijeća – ozbiljno!
Poredak whisky – sažetak
Izrada ljestvice whisky ne svodi se samo na odabir najboljih boca u određenom cjenovnom rasponu. To je priča o okusu, stilu, povijesti, kulturi pijenja i osobnim izborima. Jer whisky – bilo da je riječ o single maltu, blended maltu ili tresetnoj whisky s Islay – jezik je kojim se govori o užitku, strasti i vremenu. Ako tek počinješ – kušaj, pitaj, uspoređuj. A ako već imaš svoje omiljene note – podijeli ih, educiraj druge, kušaj svjesno.
U nastavku ćete pronaći popis najboljih whiskyja:
| Naziv viskija | Vrsta | Alkohol | Regija | Profil okusa | Cijena (PLN) |
| Caol Ila 12 | Single Malt | 43% | Islay | tresetište, agrumi, sol | 239 |
| Ardbeg 10 | Single Malt | 46% | Islay | treset, dim, agrumi | 229 |
| Laphroaig 10 | Single Malt | 40% | Islay | treset, dim, morska sol | 199 |
| Glenfiddich 12 | Single Malt | 40% | Speyside | kruška, jabuka, hrast | 159 |
| Aberlour 12 | Single Malt | 40% | Speyside | sherry, čokolada, sušeno voće | 169 |
| Nikka from the Barrel | Blended | 51,4% | Japan | vanilija, začini, agrumi | 169 |
| Aberfeldy 12 | Single Malt | 40% | Highlands | med, vanilija, začini | 155 |
| Monkey Shoulder | Blended Malt | 40% | Škotska | voćni, vanilija, začini | 119 |
| Glenlivet Founder’s Reserve | Single Malt | 40% | Speyside | agrumi, kruška, hrast | 98 |
| Bushmills Black Bush | Blended | 40% | Irska | voće, sherry, glatkoća | 99 |
| Johnnie Walker Black Label 12 | Blended | 40% | Škotska | vanilija, tropsko voće, lagani dim | 99 |
| Famous Grouse Smoky Black | Blended | 40% | Škotska | dim, treset, začini | 70 |
| William Lawson’s | Blended | 40% | Škotska | slad, jabuka, vanilija | 69 |
| Ballantine’s Finest | Blended | 40% | Škotska | vanilija, jabuka, čokolada | 59 |
| Grant’s Triple Wood | Blended | 40% | Škotska | karamela, vanilija, začini | 56 |
I na kraju, kako bi stekli uvid u globalne trendove, upoznajte razlike između pojedinih vrsta whisky:









Ostavite komentar