Rang lista talijanskih vina – top 10 boca koje vrijedi upoznati

Zamislite ovu scenu: stojite ispred police u ekskluzivnoj vinoteci, a pored vas dvoje kupaca raspravlja o tome zaslužuje li Barolo iz 2016. mjesto na ” Top 10 talijanskih vina “. Jedan maše telefonom s člankom Jamesa Sucklinga, drugi se poziva na Wine Spectator. I odjednom cijena istog vina skače s 80 EUR na 450 EUR – dovoljno je da se nađe na prestižnoj listi. Vinske ljestvice danas nisu samo igra kritičara, već stvarna tržišna sila.
Rang lista talijanskih vina – prema Jamesu Sucklingu

fot. brand-innovators.com
Jer razmjera je jednostavno ogromna. Italija je drugi najveći proizvođač vina na svijetu – odmah iza Francuske – s proizvodnjom koja se kreće oko 44-50 milijuna hektolitara godišnje (podaci OIV 2024/2025). Govorimo o zemlji s 20 vinskih regija i više od 500 sorti vinove loze, od kojih svaka ima svoj karakter. To je raznolikost kojoj nijedna druga nacija ne može parirati.
A sada biznis: izvoz talijanskog vina iznosi oko 22 mlrd EUR godišnje (2025). Rang-liste podižu cijene najprestižnijih etiketa na 1 000+ EUR po boci – Masseto, Sassicaia, Ornellaia završavaju u kolekcijama poput umjetničkih djela.
Kreatori rang-lista – James Suckling, Wine Spectator, Decanter, Wine-Searcher – postaju neformalni arbitri ukusa. Ali kako zapravo ocjenjuju? Zašto baš ta, a ne neka druga vina? I što to znači za običnog ljubitelja koji jednostavno želi pametno potrošiti 50 EUR? O tome više u nastavku.
Od Falernuma do Supertoscana – kako je nastajala talijanska vinska elita

fot. flavorofitaly.com
Današnji talijanski Top 10 nije slučajnost – to je rezultat povijesti koja seže do antike. Rimljani su pili Falernum iz Kampanije, koje je Plinije Stariji opisivao kao najbolje vino svijeta. Kroz stoljeća rastao je mit o talijanskom prestižu.
Od Falernuma do Barola – počeci talijanskog prestiža
U 19. stoljeću u Pijemontu obitelji poput Gaja i Conterno oblikovale su stil Barola i Barbaresca – “kraljeva vina”. Filoksera je krajem stoljeća uništila većinu vinograda, ali obnova nakon Drugog svjetskog rata donijela je novu kvalitetu. Šezdesete i sedamdesete godine 20. stoljeća bile su revolucionarne: rođenje Supertoskanaca (Sassicaia, Tignanello, Solaia), koji su rušili kruta DOC pravila. Toskana se više nije bojala inovacija.
Supertoskanci i rađanje ere ljestvica

fot. winescholarguild.com
Sustav apelacija je uredio tržište:
- 1963 – uvođenje DOC
- 1980 – uvođenje DOCG za najbolja područja
- 2010 – boom Supertoscana, koji su zavladali svjetskim ljestvicama
Od 70-ih godina započinje “era bodovanja”: Wine Spectator (1979), utjecaj Roberta Parkera, a 2012 prve liste Jamesa Sucklinga “Top 100 Wines of Italy”. Danas se pažnja, osim na sama Barolo, sve više usmjerava i na bijela vina s Etne ili prirodna vina.
Razumijevanje ove povijesti pomaže bolje čitati suvremene liste – reputacija građena stoljećima i dalje ima značaj.
Kako nastaju suvremene ljestvice – kriteriji, ljestvice, izvori
Kada vidiš ocjenu “95 bodova” uz bocu Brunella, što to zapravo znači? I zašto baš ta, a ne neka druga boca završava u Top 10? Suvremene vinske ljestvice nisu lutrija – svaka od njih ima svoja pravila igre koja vrijedi poznavati.

fot. foodandwine.com
Tko dijeli karte: najvažniji kritičari i portali
U svijetu talijanskih vina postoje dvije glavne vrste ljestvica:
| Vrsta ljestvice | Kako radi | Primjeri |
|---|---|---|
| Kritički poredak | Slijepa degustacija, osobna ocjena stručnjaka | James Suckling, Wine Spectator, Decanter, Kerin O’Keefe |
| Portali tržišnih podataka | Agregacija ocjena + cijene + potražnja | Wine-Searcher (praćenje globalnih transakcija) |
Kritičari poput Sucklinga ili Waltera Salles degustiraju stotine uzoraka godišnje i daju ocjene na 100-bodovnoj skali. S druge strane, tu je Wine-Searcher, koji prikuplja podatke o tome što kolekcionari zapravo kupuju i koliko za to plaćaju.
Što zapravo znači 95-100 bodova?
Raspon 95+ je elita – govorimo o vinima koja ispunjavaju nekoliko ključnih kriterija:
- Tehnička kvaliteta – bez mana, čisti aromati
- Potencijal odležavanja – boca će izdržati desetljeće (ili dva)
- Harmonija i ravnoteža – alkohol, kiselost, tanini zajedno djeluju
- Inovativnost – nešto što ovo vino izdvaja među stotinama drugih
U praksi, ocjenu 100/100 u 2024. godini dobili su između ostalih Masseto 2021, Brunello di Montalcino Cerretalto 2019, Solaia 2021 i Sassicaia 2022. To su boce koje spajaju tradiciju s preciznošću izrade.
Zanimljivo je da ljestvice za prosinac 2025. naglašavaju i “mekše” aspekte: održivo vinarstvo (oko 40% talijanskih vinograda već je organsko), bioraznolikost, pa čak i utjecaj brenda proizvođača. Toskana dominira – čini otprilike polovicu Top 10, a slijede je Pijemont i Sicilija.
Naravno, ljestvice imaju svoja ograničenja. “Parkerizacija” (preferiranje snažnih, zrelih vina) izaziva sukobe između tradicionalista i modernista. Tu su i problemi s krivotvorenjem skupih etiketa. No, ocjene shvati kao kompas, a ne kao proročanstvo – pomažu suziti izbor, a ostalo je tvoj ukus.

fot. kceadventures.com
Top 10 talijanskih vina 2024/2025 – profil svake boce
Vrijeme je da prijeđemo s teorije na čašu i pogledamo stvarne boce koje kritičari i kolekcionari smatraju vrhuncem talijanskog umijeća. Ne radi se ovdje o učenju rangiranja – jednostavno želim pokazati što je konkretno na vrhu u 2024./2025.
Top 10 prema Jamesu Sucklingu – tko je na vrhu?
Popis “Top 100 Wines of Italy 2024” Jamesa Sucklinga za mnoge vinske entuzijaste predstavlja pravu bibliju, a prvih deset mjesta to je apsolutna elita. Wine-Searcher 2025 često potvrđuje ista imena kao najskuplja i najtraženija vina – što pokazuje da prestiž kod kritičara ide ruku pod ruku s tržištem.
| Pozicija | Vino | Godište / Proizvođač | Regija | Bodovi | Varijante | Prosječna cijena (EUR, 2025) |
|---|---|---|---|---|---|---|
| 1 | Masseto | 2021 / Tenuta dell’Ornellaia | Bolgheri, Toskana | 100 | 100% Merlot | ~850 |
| 2 | Brunello di Montalcino Cerretalto | 2019 / Casanova di Neri | Montalcino, Toskana | 100 | Sangiovese Grosso | ~520 |
| 3 | Solaia | 2021 / Antinori | Bolgheri, Toskana | 100 | Cabernet Sauvignon, Sangiovese | ~320 |
| 4 | Sassicaia | 2022 / Tenuta San Guido | Bolgheri, Toskana | 99 | Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc | ~280 |
| 5 | Tignanello | 2021 / Antinori | Chianti Classico, Toskana | 99 | Sangiovese, Cabernet | ~145 |
| 6 | Brunello di Montalcino Riserva | 2018 / Poggio di Sotto | Montalcino, Toskana | 99 | Sangiovese Grosso | ~400 |
| 7 | Ornellaia | 2022 / Tenuta dell’Ornellaia | Bolgheri, Toskana | 98 | Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc | ~190 |
| 8 | Barolo Monvigliero | 2020 / Burlotto | Barolo, Pijemont | 98 | Nebbiolo | ~160 |
| 9 | Barbaresco Rabajà | 2020 / Giuseppe Cortese | Barbaresco, Pijemont | 98 | Nebbiolo | ~110 |
| 10 | Brunello di Montalcino | 2019 / Col d’Orcia | Montalcino, Toskana | 98 | Sangiovese Grosso | ~95 |
Masseto 2021 je ikona – 100 bodova, 100% Merlot iz Bolgherija, cijena oko 850 EUR i rekordna aukcija Sotheby’s (Masseto 2021 postigao je oko 1,2 milijuna USD 2025. godine). Stručnjaci kažu: “Masseto je talijanski Petrus” – i teško se ne složiti, gledajući ove brojke.

fot. tastingtable.com
Toskana i Pijemont – dvije lokomotive talijanske elite
Brunello di Montalcino (Cerretalto 2019, Poggio di Sotto Riserva 2018, Col d’Orcia 2019) i Supertoskanci (Solaia 2021, Sassicaia 2022, Tignanello 2021, Ornellaia 2022) čine okosnicu popisa – Toskana dominira. Iz Pijemonta imamo Barolo Monvigliero 2020 i Barbaresco Rabajà 2020 – Nebbiolo u svom najboljem izdanju.
Zanimljivo je da se ista imena pojavljuju visoko na ljestvici Wine-Searcher 2025 (Masseto, Cerretalto, Solaia, Sassicaia, Il Marroneto, Barolo Burlotto, Gaja Barbaresco, Castello di Ama, Tua Rita, Ornellaia). Podudarnost između ocjena kritičara i
Kako koristiti ljestvicu u praksi – kupnja, degustacija, ulaganje

fot. sommelierwinebox.com
Poznavanje imena je jedno, ali kako zapravo iskoristiti te informacije kad stojiš pred policom u trgovini ili planiraš večeru? Top 10 ljestvice talijanskih vina nisu samo prestižni popisi – to su praktični alati, ako znaš kako ih čitati.
Kako odabrati bocu s Top 10 liste za stvarnu večeru?
Ključ je uskladiti stil s vlastitim budžetom i jelima. Ako planiraš govedinu – Brunello di Montalcino ili Barolo bit će prirodan izbor. Rižoto s gljivama? Opet Barolo. No, ne moraš posegnuti za Massetom od 800-850 EUR da bi doživio toskansku klasu. Često “druga vina” istog proizvođača, mlađe berbe ili manje poznate apelacije nude 80% okusa za 30% cijene. Gledaj ocjene (94-96) i proizvođača, a ne samo TOP 1-3 pozicije.
Ljestiće i ulaganje u vino – kada to ima smisla?
Sassicaia prema podacima Liv-ex 2025 rasla je u prosjeku oko 20% godišnje – to nije slučajnost. Vina s vrha ljestvica redovito završavaju na aukcijama, gdje postižu rekordne cijene (primjer: Masseto 2021). Ako razmišljaš o vinu kao o investiciji, lista Top 10 je dobar početak, iako zahtijeva strpljenje i odgovarajuće uvjete skladištenja.

fot. wantedinrome.com
Danas je poljskom potrošaču znatno lakše – uvoz talijanskih vina porastao je za oko 15% (AMBRA 2025), a talijanske etikete sve češće nalazimo u najboljim restoranima i vinskim kartama.
Nekoliko pravila razuma:
- Provjeri vlastite preferencije, a ne samo bodove
- Usporedi nekoliko izvora ocjena
- Shvati ljestvicu kao inspiraciju, a ne kao dogmu
- Proračun uvijek na prvom mjestu
Što bi u budućnosti moglo promijeniti ovu sliku?
Što dalje s talijanskim vinom – trendovi, prognoze i tvoji sljedeći koraci
Današnja top 10 lista je samo trenutak – svijet talijanskog vina mijenja se pred našim očima, i to brže nego što misliš. U narednim godinama vidjet ćemo promjene koje će preokrenuti postojeće hijerarhije.
Etna, Sicilija i sjeverne Alpe – nova lica talijanskog vina

fot. vincarta.com
Toskana i Pijemont? Još uvijek važni, ali klima mijenja pravila igre. Istraživanja Università di Milano pokazuju porast temperature za oko +1°C po desetljeću, što tjera vinograde na veće nadmorske visine i prema jugu. Etna više nije egzotika – Kerin O’Keefe predviđa “Etna future”, a zlato Passopisciaro na Decanter World Wine Awards potvrđuje: Nerello Mascalese ulazi u glavni tok. U sljedećim ljestvicama Sicilija i Alto Piemonte pojavljivat će se sve češće.
Paralelno, boom bijelih, narančastih i prirodnih vina – prognoze govore o +25% narančastih vina do 2026+. Jedino bijelo u top 25 Wine-Searcher je Terlano iz Alto Adige, a oko 40% talijanskih vinograda prelazi na organsku proizvodnju. Vinski paket EU iz prosinca 2025. uveo je službenu oznaku “0,0% bezalkoholno ” – segment raste za +20%, prognoze: +50% u pet godina.
Ne čekaj da kritičari objave novu listu. Sastavi svoju već sada.
Sony
redakcija lifestyle & investment
Luxury Blog








Ostavite komentar