Najskuplji šampanjac na svijetu
Izvor: spiritedzine.com

U sjeveroistočnoj Francuskoj nalazi se slikovita regija Champagne ili Champagne. Ovo je zemlja mlijeka, meda i šampanjca. Dobro je to poznato svima koji uživaju u luksuznim, najboljim šampanjcima na svijetu. Proizveden je u Champagneu, točnije u Chameryju najskuplji šampanjac na svijetu. Prvo mjesto među najskupljim pjenušavim pićima pripada boci koja se nije skladištila desetljećima, nije pripadala poznatoj obitelji ili se nije proslavila na bilo koji drugi način u povijesti. Naprotiv, iza najskuplje boce stoji mladi brend koji je uspio spojiti višegeneracijsku obiteljsku tradiciju proizvodnje vina s modernim poslovanjem, modernom tehnologijom i novim mogućnostima ulaganja.

Luksuzni šampanjac
Izvor: pixabay.com

Vrhunski cru šampanjac je luksuz koji vole bogati i slavni, a nijedan rođendan ili druga proslava nije potpuna bez njega.

Bubble wine za 2,5 ml

Alkoholna pića visoke klase važna su za mnoge investitore stavljanje novca u jedinstvene boce punjene šampanjcem, votkom ili drugim alkoholom. Prednost ove vrste ulaganja je sigurnost da će cijena pića porasti i otporna je na to inflacija, i krah burze. Možda su zato kupci najskupljeg šampanjca na svijetu, braća Talijani, objavili da neće otvoriti bocu vina s mjehurićima.

Šampanjac prodan za 25 milijuna
Izvor: thedrinksbusiness.com

Godine 2022. dva brata, Piero i Giovani Buono, kupili su bocu šampanjca za 2,5 milijuna dolara na aukciji NYC.NFT. Kupci rade u tehnološkoj i modnoj industriji te ulažu u kriptovalute.

Chateau Avenue Foch iz 2017. – najskuplji šampanjac na svijetu

Najskuplji pjenušac na svijetu, ili barem za sada nosi tu titulu, proizveo je mladi brend. No, vlasnici su bili sjajni u spajanju obiteljske tradicije proizvodnje šampanjca s tehnologijom Blockheim. Itekako su osjetili tržište mlado vino dospjelo na naslovnice najpopularnijih novina na svijetu, i njihov se vinograd proslavio.

Chateau Avenue Foch iz 2017. jedina je unikatna boca na svijetu. Komplet sa Swarovski kristalnim dijamantima. No, na konačnu cijenu boce nije utjecalo drago kamenje, već NFT. Jedinstvena kreacija u obliku Bored Ape Mutanta, odnosno jednostavno imidž majmuna koji se dosađuje, ključno je utjecao na konačnu cijenu po kojoj je pjenušac prodan.

Najskuplji pjenušac na svijetu
Potpis: terra.com.br

šampanjac je stvoren imajući na umu investitore. Njeni tvorci, Shammi Shinh i umjetnik pod pseudonimom Mig, pri stvaranju boce željeli su da to bude remek-djelo. Kolekcionarski luksuz, unikat i predmet želje.

Šampanjac iz raskošnog vinograda

Vinograd iz kojeg dolazi najskuplji šampanjac na svijetu nalazi se na obiteljskom imanju u mjestu Chamery. Vinograd je ponosan na sebe tradicionalne metode proizvodnje vina. Kako bi se grožđe pretvorilo u vrhunski šampanjac, vinograd koristi preše koje su u obitelji generacijama.

Moto mladog francuskog brenda vina je prilagođavanje ritmu prirode u proizvodnji pića. Njihov rad je podložan zakonima prirode.

Vinograd koji proizvodi najskuplji šampanjac na svijetu
Izvor: pixabay.com

S druge strane, stvaraju limitirana izdanja vina. Crpe iz umjetnosti i suvremenosti. Spajaju izvrstan, jedinstven okus zrelog grožđa s ljepotom moderne umjetnosti.

Što je NFT i zašto su investitori spremni potrošiti novac na njih?

NFT je kratica za nezamjenjivi token. Prevedeno, to je jednostavno nezamjenjivi token. Upravo je on učinio da cijena šampanjca Chateau Avenue Foch iz 2017. skoči u nebo i učini da vinograd stekne ogromnu popularnost.

NFT-ovi su jedinstveni, postoji samo jedan komad. Naravno, možda postoje krivotvorine, ali nikada neće biti original. To je razlikuje od kriptovaluta, jer se u njihovom slučaju mogu mijenjati i BTC ima određenu vrijednost. NFT je digitalni proizvod koji nema fiksnu vrijednost. Ovisi o tome koliko netko želi platiti za rad.

U suštini NFT-ovi to je nešto jedinstveno, nešto što nitko drugi nema i nikada neće imati. Ovo je dio luksuza posjedovanja nečeg jedinstvenog. Kombinacija NFT-ova i vina stvorila je savršen duo, jer su oboje investicije.

Vinarija iz Chamera realizira jedinstvene projekte po individualnim narudžbama. Stoga, ako imate ‘nešto’ gotovine, kod njih možete naručiti pjenušavo piće koje nitko drugi neće imati.