Kupujete nekretninu s malo kapitala? NFT-ovi i tokenizacija

Kuća G69ce787fe 1280
foto: Pixabay

Donedavno NFT-ovi Za nas su to bile komične slike majmuna, plišanih medvjedića ili drugih pikselskih likova. Pomalo karikirani oblik u kojem su nezamjenjivi tokeni osvojili tržište uspavao je budnost malo konzervativnijih ulagača – ovu inovaciju jednostavno nisu shvatili ozbiljno. Kratkoročno gledano, ovo je možda bilo mudro, ali početna NFT slika može iskriviti viziju budućnosti ovu inovativnu tehnologiju. To je kao da ignoriramo e-knjige na početku njihova postojanja – danas već znamo koliko su postale popularne.

Isto se može dogoditi s nezamjenjivim tokenima, tj Nezamjenjivi tokeni (NFT). Suprotno izgledima, tokeni ove vrste ne moraju biti vezani samo uz pixel art – ili umjetnost općenito, jer je ovo tržište bilo poligon za NFT tehnologiju. U međuvremenu korištenje nezamjenjivih tokena je puno šire.

Prodajem G78951348c 1280
foto: Pixabay

NFT tokeni kao dokaz vlasništva

Kad bi se cijeli smisao ove novine sažeo u dvije riječi, bile bi to riječi “pravo” i “imovina” – odnosno “dokaz” i “imovina”. NFT token je upravo to, digitalni dokaz o vlasništvu i ne samo digitalni. Već tijekom posljednjeg tržišta bikova 2021.-2022., NFT start-upovi eksperimentirali su s nezamjenjivim tokenima (tj. nedjeljivim, nedjeljivim, jedinstvenim) koji bi se mogli zamjena za fizičke stvari – na primjer, majice kratkih rukava.

No, izgledi za ovu tehnologiju ne završavaju na majicama, šalicama i raznim drugim sitnicama. Budući da se NFT token ne može krivotvoriti, može se koristiti na mnogo načina. Može biti ID iskaznica u obliku NFT-a? U tom slučaju podaci pohranjeni u tokenu ne bi bili vidljivi neovlaštenim osobama, a ujedno bi sam autorizirani token označavao da smo “mi mi”. Vratimo se i na prethodne dvije riječi – dokaz o vlasništvu. NFT može biti digitalni dokaz vlasništva bilo čega. Što bi to moglo biti? npr. nekretnina.

Novčanica G78e8ae8c0 1280
foto: Pixabay

Tokenizacija – ulaganja u nekretnine dostupna svima

Riječ je o tokenizaciji imovine i mogućnosti usitnjavanja dobara koja su se do sada teško dijelila na manje dijelove. Između ostalih nekretnina karakteriziraju veliki ulazni prag za male investitore – nije uobičajeno da netko kupi npr. 1 kvadrat stana. Sve ili ništa. NFT-ovi to mijenjaju. Tokenizacija imovine to mijenja. Zahvaljujući tokenizaciji, jedna stvar Stan od 100 kvadrata mogu se podijeliti na 100 dijelova, od kojih je svaki predstavljen jednim tokenom “vlasništva”.

Ovo rješenje stvara ne samo priliku za ulaganje u tržišta koja su prije bila rezervirana za bogatije ljude, već i dodatnu priliku za prikupljanje kapitala od strane subjekata koji traže kapital – npr. developera. Snižava se ulazni prag pa se oslobađa sitan kapital – mali, ali mali jato male ribe može biti moćniji od toga kit.