Koja je razlika između stakla i kristala?

Koja je razlika između stakla i kristala

Nekada su kristali bili prisutni u gotovo svakom domu. Zamršeno izrezane vaze, čaše, zdjele za šećer i vaze bile su sinonim za eleganciju. Danas je dostupno i kristalno staklo. Danas se izrađuju najkvalitetnije setovi za viski, setovi čaša ili čaša. S obzirom na mnoštvo ponuda na tržištu, vrijedi znati koja je razlika između stakla i kristala. Isplati li se sada ulagati u kristalno staklo? Konačno, je li kristalno staklo sigurno?

Koja je razlika između stakla i kristala?

Prije četrdeset godina kristali su ukrašavali interijere odišući luksuznim i elegantnim sjajem. Oni nisu bili samo ukrasni element, već su imali i praktične funkcije, ukrašavajući stolove u posebnim prilikama. Danas, kristali čini se da su rijetkost, zamijenjena običnim staklom. No koja je osnovna razlika između stakla i kristala koja potonjem daje tako neobična svojstva? Osnova je olovo čijim dodatkom dolazi do niza promjena u konačnom materijalu.

Fit1417654i0ad9c8d4243eb8f16d2
Fit1417640i0ad9c8d26f80129c091
Fit1417639i0ad9c8ddc2af85290aa

Kristalno staklo, zahvaljujući svojoj jedinstvenoj strukturi, odiše elegancijom i luksuzom. Sadržaj olova daje izvanredan sjaj i prozirnost koja privlači poglede. Česti su i lijepi ukrasi od drveta zlato.

Kristal je obično deblji i teži od običnog stakla, što je posljedica procesa proizvodnje i sadržaja naizgled kontroverznog elementa. Jasniji je i pokazuje veći lom svjetlosti, što dovodi do prekrasnih reflektirajućih efekata. Zbog toga se u kristalnom staklu pojavljuju tako karakteristični rezovi, što je dodatno pojačano efektom raspršene svjetlosti.

Zvuk koji izlazi iz kristala je čistiji i rezonantniji, vrlo karakterističan, što proizlazi izravno iz njegove strukture modificirane olovom. To kristalne predmete čini ne samo vizualno lijepima, već i ugodnima za uho.

Većina kristala ručno je izrađena, što im daje jedinstvenost i karakter. Obrtnici pokušavaju stvoriti jedinstvene uzorke i ukrase koji kristalima daju jedinstveni šarm.

Kako najlakše razlikovati kristal od stakla?

Kako biste učinkovito razlikovali prekrasan, plemeniti kristal od običnog soda stakla, vrijedno je poznavati skup značajki koje ga karakteriziraju. Kristal, tehnički gledano, nije ništa više od olovnog stakla.

Međutim, nije potrebno ulaziti u kemijski sastav da bismo razlikovali ova dva materijala. Postoje očite razlike koje se mogu vidjeti golim okom, kao što su masa, debljina, prozirnost i struktura. Da biste saznali razliku između stakla i kristala, vrijedi provjeriti niz karakteristika.

  • Čvrstoća

Kristal je mekši od standardnog stakla, što ga čini manje otpornim na mehanička oštećenja. Stoga, iako elegantniji, rjeđe se koristi za svakodnevnu uporabu. Obično staklo je praktičnije jer je otpornije na lomljenje.

  • Jasnoća

Kristali karakterizira veća transparentnost. To ih čini idealnim za prezentiranje finih alkoholnih pića jer je lakše procijeniti njihovu boju. Postoji čak i izraz: kristalno čisto – koji se odnosi na svojstva olovnog stakla.

  • Zvuk

Kada udarite u kristal, čut ćete jasniji zvuk nego kod standardnog stakla. To je rezultat akustičnih svojstava kristala koji zvone poput zvona.

  • Vaga

Kristal je mnogo teži od stakla, što je vidljivo pri prvom kontaktu s obje tvari. Gustoća olova daje kristalima njihovu karakterističnu masu.

Je li kristalno staklo sigurno?

Koja je razlika između stakla i kristala – najjednostavnije je reći da je sastav. Međutim, dodatak kontroverznog elementa također uzrokuje da se kristalno staklo percipira kao opasno po zdravlje. Naravno, to nema puno veze s istinom.

Kristalno staklo, iako je napravljeno s dodatkom olova, sigurno je za zdravlje, a dodatak elementa ne utječe negativno na ljudski organizam. Zapravo, količina olovnog oksida u kristalnom staklu dovoljno je niska da ne predstavlja opasnost za zdravlje. Olovo se dodaje u proces proizvodnje kristalnog stakla uglavnom zbog svojih svojstava koja utječu na jedinstveni karakter i estetiku kristalnih proizvoda.

Kako dodatak olova utječe na staklo?

Olovo u obliku oksida utječe na elastičnost i mekoću staklene mase što omogućuje rezbarenje i oblikovanje kristalnih proizvoda. Prvi eksperimenti s dodatkom ovog elementa u staklo dogodili su se u Engleskoj u 17. stoljeću. Upravo zahvaljujući olovu proizvodi od kristala su čvrsti, a njihovi ručno ukrašeni detalji mogu biti iznimno precizni. Osim toga, sadržaj olova značajno poboljšava indeks loma stakla, što mu daje karakterističan sjaj i sjaj. Zahvaljujući dodacima olova i broma kristalno staklo je i teže što mu daje prestiž i čvrstoću.

Predstavlja li dodavanje olova zdravstveni rizik?

Iako je olovo, koje se smatra otrovnim, jedan od osnovnih sastojaka kristalnog stakla, njegova količina je toliko mala da ne predstavlja opasnost za zdravlje. Stoga uporaba posuđa i proizvoda od kristalnog stakla ne predstavlja opasnost od trovanja olovom. Olovo i njegovi oksidi određuju razliku između stakla i kristala i time utječu na izgled svih karakteristika kristalnog stakla.

Dodatno, moderne tehnologije proizvodnje kristalnog stakla omogućuju uvođenje verzija bez olova i barija na tržište. Moderno kristalno staklo bez aditiva iznimno je fleksibilan, proziran i zdravstveno siguran materijal. Njegova je razina sigurnosti do dvostruko viša od tradicionalnog kristalnog stakla, što ga čini idealnom alternativom za ljude koji preferiraju proizvode bez olova.

Kako se brinuti za kristal?

Kristali zbog svoje ljepote i jedinstvene elegancije zaslužuju posebnu brigu i pažnju. To im omogućuje da zadrže svoj jedinstveni sjaj i postojanost dugi niz godina. Također su savršeni ideja za poklon. Evo nekoliko savjeta o njezi, skladištenju i trenutnim trendovima kristala.

Njega kristala

Kristale treba redovito čistiti kako bi se uklonile naslage i prljavština zbog kojih njihova površina može postati mutna. Najbolje je koristiti blage deterdžente i toplu vodu, izbjegavajući prevruću vodu ili prejaka sredstva za čišćenje.

Također je vrijedno polirati kristale kako bi im se vratio izvorni sjaj. Za poliranje je najbolje koristiti posebne staklene krpe koje će pomoći u uklanjanju prljavštine i dobivanju sjajne površine.

Prije pranja kristala provjerite nemaju li na sebi osjetljivih ukrasa, poput zlata ili srebrni elementi, koji mogu zahtijevati posebnu njegu.

Skladištenje kristala

Kristale treba čuvati na suhom i prozračnom mjestu kako bi se spriječilo nakupljanje vlage koja može uzrokovati da njihova površina postane mat.

Savršeno mjesto za čuvanje vaših kristala su staklene vitrine ili ormariće koji ih ne samo izlažu, već ih i štite od mehaničkih oštećenja.

Aktualni kristalni trendovi

Kristali su i dalje vrlo moderan element dekoracije i uređenja interijera. Njihov bezvremenski šarm i elegancija čine ih prikladnim za klasične i moderne aranžmane.

Fit271782i0ad9c8d37fbae1a699192269c1993d4445eaa32
Fit288487i0ad9c8dea86ce3e49fc

Trenutno se trendovi u uređenju interijera vraćaju klasici i tradiciji, što kristale čini još poželjnijim ukrasnim elementom.

Moderni kristali, poput onih minimalističkih, također su sve popularniji vaze ili moderne svjetiljke od kristala koje interijeru dodaju suptilan dašak luksuza.