Isplati li se ulagati u apartmanski hotel?

Isplati li se ulagati u apartmanski hotel?
foto: condoblackbook.com

Ulaganje u nekretnine, kupnja stanova za iznajmljivanje i apartmana za turiste jedan je od najsigurnijih i najpouzdanijih načina ulaganja. glavni. Barem je to uvriježeno mišljenje. No, dok je privatno područje kupnje i zarađivanja na nekretninama sasvim uobičajeno, stanovi u hotelima još uvijek su upitni. Za početak, razmatranja Isplati li se ulagati u apartmanski hotel? morate definirati što je to i razmotriti potencijal ove vrste poslovanja tijekom godina.

Isplati li se ulagati u apartmanski hotel?

Svaki investitor koji ima veliki kapital za ulaganje, u nekoj fazi razmišlja o ulaganju određenog iznosa u nekretnine. Ne morate imati više od 200 stambenih zgrada kao Thomas Shelby iz Peaky Blinders da biste zaradili na stanovima, kućama, apartmanima ili hoteli.  Ne morate biti vlasnik hotela da biste ulagali u sobe. Ovdje su apartmanski hoteli rješenje i zanimljiva opcija.

Dakle, isplati li se ulagati u apartmanski hotel? Condohotel je zanimljiva opcija za sigurno ulaganje u nekretnine. Ove zgrade, često smještene u popularnim turističkim odredištima i velikim gradovima, nude priliku za stvaranje prihoda od iznajmljivanja turistima i ljudima na poslovnim putovanjima. Investitori mogu računati na određenu dobit, a za održavanje zajedničkih prostorija odgovoran je upravitelj objekta. Time se vlasnici oslobađaju svakodnevnih odgovornosti upravljanja. Međutim, u usporedbi s tradicionalnim iznajmljivanjem stanova u većim gradovima, dobit od apartmanskih hotela više je sezonska. Oni također ovise o kvaliteti usluge operatera i mjestu ulaganja.

Što je apartmanski hotel?

Condohotel je specifična vrsta nekretnine koja spaja obilježja tradicionalnog hotela i stambene zgrade. Mogu se naći uglavnom na atraktivnim turističkim lokacijama, kao što su primorska ili planinska odmarališta, iako ih ima i u veliki gradovi i poslovnih centara. U apartmanskom hotelu pojedine sobe imaju status posebne pravne osobe – imaju vlastite zemljišne i hipotekarne knjige, što im omogućuje kupnju, prodaju i iznajmljivanje po principima sličnim građevinskim stanovima.

Condoblackbook Com2
foto: condoblackbook.com

U apartmanskom hotelu kupac postaje vlasnik određene sobe koju može koristiti za vlastitu rekreaciju ili za kratkoročni najam. Ovaj model omogućuje vlasnicima financijsku korist od najma. U pravilu, ugovori s operaterom objekta predviđaju da vlasnik može koristiti nekretninu nekoliko tjedana godišnje, dok se ostatak vremena iznajmljuje gostima, čime vlasnik ostvaruje prihod.

Condo hoteli predstavljaju sektor premium nekretnine. Ove investicije karakteriziraju visoki standard završne obrade, luksuzna oprema i širok raspon hotelskih usluga, poput recepcije, posluge u sobu, spa centra, restorana i bazena. Ovo je nedvojbeno premium tržište.

Hibridni apartmanski hoteli i aparthoteli postaju sve popularniji u većini velikih gradova i odmarališta diljem svijeta. Oni su tip višenamjenskog ulaganja u nekretnine koji se dinamično razvija. Na razvijenim tržištima apartmanski hoteli čine od 10 do 20% hotelskih objekata koji pripadaju premium segmentu, iako postoje znatne varijacije. U Bankoku oni čine samo 4%, dok u primorskom Miamiju čak 40% nekretnina čine apartmanski hoteli.

Zašto su apartmanski hoteli popularni?

Condo hoteli privlače investitore i operatere hoteli zbog pogodnosti koje nude objema stranama. Hotelijer dobiva gotov i opremljen hotel na vrhunskoj lokaciji, a investitor dobiva mogućnost sigurnog ulaganja kapitala uz atraktivnu stopu povrata. Iako izgradnja luksuznog resorta može stajati više od 500 milijuna dolara, potražnja za ovom vrstom nekretnina u inozemstvu ostaje stabilna. Tržište apartmana za odmor je u procvatu, što se vidi iz projekata poput hotela Waikiki na Havajima, gdje je svih 500 apartmana prodano prvog dana za ukupno 700 milijuna dolara.

Luksuzni apartmanski hoteli – ulaganje u prestiž

Zahvaljujući infrastrukturi hotel, prilagođene usluge te brend i iskustvo operatera, apartmanski hotel je ekskluzivna investicija. Ova vrsta objekata osigurava nesmetano stvaranje ekonomske koristi kako za upravitelja hotela tako i za vlasnike pojedinačnih apartmana.

Condoblackbook Com1
foto: condoblackbook.com

Diljem svijeta, apartmanski hoteli popularni su u luksuznim odmaralištima i turističkim područjima. Primjeri se mogu pronaći u mjestima kao što je Miami, gdje se ova vrsta imovine pojavila 1950-ih, kao i na prestižnim lokacijama u Europi, Aziji i na Bliskom istoku. U mnogim zemljama investitori cijene apartmanske hotele zbog njihove sposobnosti diverzifikacije portfelja i potencijalno veće dobiti u usporedbi s tradicionalnim ulaganjima u nekretnine.

Tržište nekretnina 2024. – potencijal i prijetnje

Ulaganje u nekretnina ostaje atraktivna opcija u 2024. unatoč izazovima visokih kamata, inflacije i velike ponude stanova. Tržište nekretnina nudi razne mogućnosti ulaganja koje mogu donijeti dugoročne koristi, kako u poslovnom tako iu stambenom sektoru. Zanimljiva alternativa ulaganju su i apartmanski hoteli koji su jedinstvena kombinacija hotela i apartmana.

Kako ulagati u nekretnine 2024. godine?

  1. Kupnja i najam nekretnina:
    • Ulaganje u nekretnine za iznajmljivanje, komercijalne i stambene, može vam donijeti redoviti pasivni prihod. Popularne opcije uključuju stanove, obiteljske kuće i poslovne nekretnine.
  2. Popravi i okreni:
    • Kupnja, renoviranje i prodaja nekretnina (“popravi i preokreni”) omogućava brzu zaradu, pod uvjetom da se vješto upravlja troškovima renoviranja i da je lokacija prikladno odabrana.
  3. Apartmani s apartmanima:
    • Ulaganje u luksuzne hotelske sobe ili apartmani u apartmanskim hotelima omogućuje vam osobno korištenje imovine kao i ostvarivanje prihoda od kratkoročnog najma. Ovaj model smanjuje odgovornost vlasnika zahvaljujući tome što objektom upravlja profesionalni operater.
  4. Investicijski fondovi i private equity:
    • Ulaganje kroz fondove specijalizirane za nekretnine ili sudjelovanje u private equity može biti raznolikije i manje zahtjevno u smislu upravljanja.

Prednosti i nedostaci ulaganja u nekretnine u 2024

Prednosti:

  • Potencijal rasta vrijednosti: Dugoročno povećanje vrijednosti nekretnina može rezultirati značajnim kapitalnim dobicima.
  • Pasivni prihod: Iznajmljivanje nekretnina osigurava redovite prihode, što može biti privlačno, posebno u vrijeme niskih kamata.
  • Diversifikacija: Dodavanje nekretnina u vaš investicijski portfelj omogućuje vam diverzifikaciju rizika.

Rizici:

  • Visoke kamate: Mogu povećati troškove financiranja i smanjiti isplativost ulaganja.
  • Sezonalnost prihoda: Osobito u slučaju apartmanskih hotela, prihodi mogu biti sezonski i ovisni o kvaliteti upravljanja objektom.
  • Oscilacije vrijednosti nekretnina: Ekonomska nestabilnost i promjene kamatnih stopa mogu utjecati na procjenu vrijednosti imovine.
Euronewscom
foto: euronews.com

Prognoza cijena kuće Zillow za sljedećih 5 godina
foto: gordcollins.com

Unatoč nekim izazovima, nekretnine i dalje nude dobre mogućnosti ulaganja u 2024. Ključno je temeljito istražiti tržište, procijeniti rizike i prilagoditi investicijsku strategiju trenutnim gospodarskim uvjetima.

Condo hoteli – nekretnine po posebnim uvjetima

Condo hoteli su zanimljiv oblik ulaganja, koji kombiniraju elemente hotela i stanovi. Iako je prvi takav objekt izgrađen 50-ih godina prošlog stoljeća u Miamiju, u Europi su se condo hoteli počeli pojavljivati ​​tek 90-ih godina prošlog stoljeća. Isplati li se ulagati u apartmanski hotel ili je bolje pogledati druga tržišta nekretnina?

Principi ulaganja u condo hotel

Glavna razlika između ulaganja u apartmanski hotel i kupnje tradicionalnog stana je vrsta ugovora. U slučaju apartmanskih hotela, to je obično preliminarni ugovor, a ne ugovor o razvoju. Ova razlika je važna jer predugovor manje štiti interese kupca i često izostaje obveza investitora da provede tehničku reviziju i popravi nedostatke prije finalizacije transakcije.

Condoblackcook Com
foto: condoblackbook.com

Facility management je ključni element investicije. Upravitelj apartmanskog hotela odgovoran je za održavanje zajedničkih prostorija, recepcije, oglašavanje objekta i druge poslove vezane uz svakodnevno poslovanje hotela. Investitor ima ograničen utjecaj na upravljanje, što može biti i prednost i nedostatak. Također vrijedi obratiti pozornost na raspodjelu dobiti. Najčešći modeli su 50/50 ili 70/30 u korist vlasnika prostora, ali treba uzeti u obzir troškove vezane uz poreze i osiguranje imovine.

Prednosti i nedostaci ulaganja u apartmanski hotel

Jedna od glavnih prednosti ulaganja u ovu vrstu nekretnina Moguće je ostvariti visoku stopu povrata, koja uz dobro provedeno ulaganje može biti i do 10%. Investitor ne mora osobno upravljati nekretninom, što je značajna pogodnost u odnosu na klasične stanove za iznajmljivanje. Dodatno, ulaganje u nekretninu štiti kapital od inflacije, a vlasnik ima mogućnost korištenja prostora u odabranim razdobljima.

Nažalost, apartmanski hoteli imaju i svoje nedostatke. Dobit je ograničena trajanjem ugovora s operatorom, a PDV na hotelske usluge obračunava se po punoj stopi. Također je nemoguće kupiti takvu nekretninu hipotekarnim kreditom, a cijena kvadrata je viša nego u građevinskom stanju. Ulaganje ovisi i o kvaliteti usluge operatera. Dakle, ovo je posao za investitore koji imaju odgovarajuća financijska sredstva i spremni su na povrat raspoređen kroz vrijeme. Dakle, isplati li se ulagati u apartmanski hotel – to će biti savršeno kao jedan od načina ulaganja? Kao jedini, ne nužno.

Na što treba obratiti pozornost pri kupnji nekretnine u apartmanskom hotelu?

Prilikom kupnje nekretnine u apartmanskom hotelu ključno je pažljivo pročitati uvjete predugovora i zaštititi svoje interese. Vrijedno je obratiti pozornost na iskustvo investitora i upravitelja objekta kao i na uvjete upravljanja. Akontacije i depoziti mogu biti visoki, pa se pripremite na takve troškove.

Isplati li se ulagati u apartmanski hotel? To je svakako dobra opcija za diverzifikaciju portfelja i način stvaranja stabilnog prihoda. Pa imamo sigurno mjesto za odmor.