Cadillac Celestiq. Rolls i Bentley ubojica?

Snimka zaslona 1
Cadillac Celestiq | foto: Cadillac

Nedvojbeno živimo na kraju jedne ere – ere automobila s unutarnjim izgaranjem. Trend jasno ukazuje da će za nekoliko desetljeća tradicionalni automobilizam zauvijek nestati pogon s unutarnjim izgaranjem zamijenit će vodikove ćelije i elektromotori. Automobilska industrija već nudi široku paletu proizvoda “električari”. Čak i oni najmoderniji prate trend luksuzne marke. Već su najavili svoje modele s električnim pogonom Rolls Royce i Bentley. Iskoristio je i prozor za promjenu Cadillac, koji će lansirati vlastiti luksuzni električni automobil.

Atmosfera na kraljevskom dvoru odjednom kao da se zgusnula. Bentley i Rolls-Royce, koji su do sada vladali tržištem luksuznih automobila, možda će biti prisiljeni napraviti mjesta za novog igrača. Marka, prestiž i tehnologija do sada su značili da ih nitko nije mogao ugroziti. Međutim, u industriji se odvija električna revolucija, koja stvara priliku da se probije u nišu i ponudi kupcima sličan proizvod s usporedivim ili boljim performansama i modernim pogonom.

Cadillac Celestiq. Američka marka namjerava poremetiti segment luksuznih automobila

Američki proizvođač automobila Cadillac uskoro će isporučiti svoj luksuzni električni automobil prvim kupcima – Cadillac Celestiq. Prema posljednjim dostupnim podacima, tvrtka je već uspio ugovoriti 600 do 750 jedinica ovaj model. Celestiq će konkurirati modelima Rolls-Roycea i Benleya. Prema preliminarnim procjenama, luksuzan električni automobil moći će se kupiti 340 tisuća dolara. Cijena je između dva Rolls-Royce modela – Rolls-Royce Ghost iza 180 tisuća dolara i Rolls Royce Spectre iza 420 000 dolara. S druge strane, Cadillac Celestiq bit će puno skuplji od električnog automobila Benley, koji će koštati cca. 274 000 dolara.

Cadillac Celestiq će se sastavljati ručno. Tvrtka planira proizvoditi otprilike 2 automobila dnevno, ali – kako je već najavljeno – ne svim danima. To će realno i biti tako između 400 i 500 komada godišnje.

Cadillac Celestiq protiv Rolls-Royce Spectre. Amerikanac baca rukavicu Britancima

Celestiq je opremljen punjivom baterijom 111 kWh i dva snažna elektromotora 600 KS. S takvim “motorom” Cadillac je u stanju ubrzati do 100 km/h 3,8 sekundi i s dobrim dometom od oko 300 milja ( preko 482 km ). Caddy će biti opremljen pogonom na sva četiri kotača i sustavom upravljanja svim kotačima (AWS). Usporedbe radi, Rolls-Royceov tamni konj – model Spektar opremljen je baterijom 102 kWh, dva snažna elektromotora 584 KS. Njegov maksimalni domet s jednim punjenjem je 260 milja ( preko 418 km ), i ubrzava do stotke 4,4 sekunde.

S obzirom na tehničke karakteristike, čini se da je preliminarni pobjednik dvoboja Celestiq. Međutim, među luksuznim markama performanse su rjeđe, a češće odlučujuće prestiž marke – u tom pogledu ostaje izraziti favorit Rolls Royce.

Rolls Royce Spectre antracit (7)
foto: Damian B