Tko je izumio globus

Globus je obrazovni uređaj prisutan u gotovo svakom domu, školi i studiju. Jedan od najjednostavnijih, ali znanstvenih modela koji najbolje odražavaju prirodu, ima vrlo zanimljivu povijest. U današnje vrijeme, osim znanstvene funkcije, globus može imati i prestižnu ili dekorativnu ulogu, a neki globusi prava su umjetnička djela. Vrijedi zaviriti u povijest i saznati koji je izumio globus, kada se dogodila, kakve je promjene doživjela maketa našeg planeta i kako se od znanstvenog alata pretvorila u prestižnu dekoraciju ureda, domova i ureda, spajajući znanstvene i estetske vrijednosti.

Originalni globus
Originalni ukrasni globus

Tko je izumio globus – kratka povijest modela planeta Zemlje

  • Najstariji globusi

Prvi globus Zemlje, koji je vjerojatno izradio Crates of Mallos oko 150. godine prije Krista, bio je hipotetski prikaz kopnenih lokacija, često temeljen na fantazijama moreplovaca i stvoritelja. Ipak, najstariji postojeći globus je onaj Martina Behaima iz 1492. godine. Površinske karte naslikao je George Glockenthon. Ovaj globus, poznat kao Erdapfel, napravljen je od mješavine papira i gipsa, promjera 51 cm. Pa tko je izmislio globus? Teško je jednoznačno odgovoriti na ovo pitanje, jer postoji nekoliko primjera “prvih globusa”, ali Martin Behaim se najčešće smatra kreatorom modela Zemlje.

  • Globus napravljen od nojevog jajeta

U Poljskoj se nalazi jedan od najstarijih globusa iz oko 1510. godine, nazvan Jagelonski. Na njemu je prvi put označen i američki kontinent. Kad je riječ o globusima na svijetu, najstariji s Amerikom datira iz 1504. godine. Sastoji se od dvije polovice nojevog jajeta na kojima su označeni kontinenti i mora. Ovaj mali globus pojavio se na aukciji u Londonu 2012. godine, iznenadivši poznavatelje ove teme. Također je neko vrijeme iznova postavljao pitanje: tko je izumio globus.

Usporedne studije s ljuskama jaja te rendgenske i tomografske analize pokazale su da je kugla nastala u prvim godinama 16. stoljeća, vjerojatno 1504. godine, neposredno nakon otkrića Novog svijeta. Šest je godina stariji od bakrenog globusa u kolekciji njujorške javne knjižnice. Ova dva rada mogu biti povezana, možda je nojevo jaje uzorak za bakreni globus. Na tu mogućnost upućuju sličnosti u obrisima, identične tiskarske pogreške u opisu zemalja i slogan “Hic Sunt Dracones” (“ovdje žive zmajevi”) vidljiv samo na globusu iz 1510. godine.

  • Najveći globus na svijetu

Jedan od najvećih prikaza globusa na svijetu je spomenik Zemlji u parku Flushing Meadows u New Yorku, nazvan Unisphere. Čelična konstrukcija u obliku kugle promjera je preko 36,5 m i izgrađena je kao simbol mira za Svjetsku izložbu 1964.-65. Spomenik je težak oko 400 tona i ima čelične elemente koji predstavljaju kontinente. Riječ je o jedinstvenoj građevini koja nije samo simbol, već i vrijedan dio povijesti globusa i ljudske fascinacije istraživanjem svijeta.

Globusi danas i njihova uloga

Na tržištu postoje razne vrste globusa koje obavljaju različite funkcije, a proizvođači ih prilagođavaju različitim potrebama i preferencijama. Od jednostavnih i funkcionalnih školskih globusa do ekskluzivnih modela u prestižnim okvirima, svijet globusa nudi brojne mogućnosti za ljubitelje geografije, obrazovanja i estetike. Međutim, tako jedinstven proizvod kao… ukrasni globus.

Globus na stolu
Ukrasni globus na stolu

Jednostavni globusi, izrađeni od izdržljivih materijala i prekriveni papirnatim printom koji prikazuje kartu svijeta, obično se koriste u školama i obrazovnim ustanovama. Ovo su praktični alati koji učenicima pomažu razumjeti raspored kontinenata, država i oceana. Onaj koji je izumio globus postao je pravi mentor i pionir obrazovanja i znanosti.

Međutim, kada su u pitanju globusi višeg standarda, tu su i prestižniji modeli, veliki i elegantni, često umetnuti u čvrste okvire. Takvi globusi mogu biti prekrasan ukras interijera, kako u privatnim kućama tako iu uredima i ustanovama. Njihov impresivan izgled i točnost karte privlače pažnju i dodaju profinjeni karakter. Neki, postavljeni na primjer u spavaća soba, omogućuju vam da maštate o putovanju.

Ukrasni globus
Ukrasni globus

Za one koje zanima geografija i putovanja tu su i globusi opremljeni geografskim i kartografskim instrumentima, poput kompasa ili kompasa. To su alati koji olakšavaju orijentaciju na karti i razumijevanje različitih aspekata geografije.

Globus s kartografskim alatima
Globus s kartografskim uređajima

U eri modernih tehnologija nastali su i moderni globusi na stalku, često opremljeni LED rasvjetom. Zahvaljujući tome, globusi ne služe samo kao izvor geografskih informacija, već predstavljaju i atraktivan ukrasni element koji može osvijetliti prostoriju spektakularnim svjetlom. No, nisu samo globusi originalan i atraktivan način osvjetljavanja prostora lampe su osnova za uređenje mnogih interijera.

Globus s pozadinskim osvjetljenjem
Globus s pozadinskim osvjetljenjem

Za one koji traže nešto doista jedinstveno, tu su globusi izrađeni od ekskluzivnih materijala kao što su drvo, metal ili drago kamenje. Ovi jedinstveni globusi često su ručno izrađeni i nisu samo alat za učenje, već i umjetničko djelo koje svojom preciznošću i profinjenom izradom privlači pažnju. Ovi globusi su pravi ulaganje, baš kao i skupi satovi ili plemeniti metali.

Razlika između modela – globusa – i strukture planeta

Globus, kao trodimenzionalni prikaz planeta Zemlje, koristan je alat za predstavljanje geografskog rasporeda, ali postoje neke važne razlike između modela globusa i stvarne strukture Zemlje. Te razlike proizlaze iz potrebe za određenim pojednostavnjenjima i iz specifičnosti pretvaranja trodimenzionalne površine u dvodimenzionalnu kartu.

Jedna od glavnih razlika je problem preslikavanja površine trodimenzionalne sfere na ravnu kartu. Ono što je zapravo zakrivljena površina Zemlje transformira se na ravnoj karti, što dovodi do iskrivljenja. To su tzv kartografske distorzije koje uzrokuju da se neka područja na karti rastežu ili skupljaju, a oblici i proporcije kontinenata se mijenjaju.

Druga razlika proizlazi iz činjenice da je teško prikazati male geografske detalje na globusu, kao što su trenutne državne granice ili topografske promjene u tom području. Globusi moraju poštivati ​​određeno ukupno mjerilo, što znači da se neki detalji mogu izostaviti ili pojednostaviti.

Dodatno, teško je mapirati nestabilnu atmosferu, promjenjive vremenske uvjete i tektonske pokrete koji utječu na promjene u Zemljinom krajoliku na globusu.

Usput, čak i ravne karte, koje se široko koriste, imaju izobličenja. Postoje različite kartografske projekcije koje pokušavaju minimizirati ta iskrivljenja ovisno o namjeni i području kartiranja.

Najzanimljiviji globusi na svijetu

Moderna tehnologija i kreativnost doveli su do stvaranja mnogih nevjerojatnih globusa koji su i umjetnička djela i napredni obrazovni alati. Evo nekih od najzanimljivijih i najpoznatijih suvremenih globusa:

Elegantni globus na stolu
Elegantni globus na vašem stolu
Moderan globus za ured
Moderan globus za ured

  • Bellerby & Co. Globusi: Bellerby & Co. iz Londona specijalizirana je za izradu ručno izrađenih globusa koji su istodobno umjetnička djela i točne karte. Ovi globusi se izrađuju po narudžbi i svaki je unikat. Izrađuju se precizno i ​​složeno, od ručno oslikanog papira zalijepljenog na drvene ili metalne obruče. Ove vrste globusa su idealne poklon za posebne prilike, osobito kada želimo istaknuti nečiji prestiž ili položaj ili izraziti svoje poštovanje.
  • MOVAGlobes: MOVA je tvrtka poznata po svojim pokretnim globusima koji se okreću zahvaljujući solarnoj i magnetskoj energiji. Ovi neobični globusi imaju površinu s trodimenzionalnim printom, pa se čini da realno odražavaju izgled Zemlje.
  • Franklin Mint Heirloom Globusi: Franklin Mint stvara luksuzne globuse koji kombiniraju visoku kvalitetu s estetikom. Mnogi od njih izrađeni su od zlata, srebra i drugih dragocjenih materijala. Ovi globusi često su ograničena kolekcionarska izdanja. Slični globusi mogu se naći i na drugim mjestima. Lijepo napravljeno, prestižno, ukrasni globusi postaju savršeni ukras za radni stol.
  • Globusi od dragog kamenja: Neki luksuzni globusi izrađeni su od pravog kamenja, poput mramora, oniksa ili malahita. Ovi jedinstveni globusi kombiniraju kartografiju s rijetkim i prekrasnim materijalima.

Suvremeni ukrasni globusi spajaju naprednu tehnologiju, radionice rukotvorina i umjetničku kreativnost. Riječ je o edukativnim predmetima i ukrasima koji svojom estetikom i jedinstvenom izradom privlače pažnju.