Sat skuplji od automobila
foto: elitetraveler.com

Patek Philippe, Vacheron, Rolex i Jacob&Co prepoznatljivi su brendovi koji dizajniraju satove za odabrane. Marka i reputacija ne grade se imenom, već kvalitetom, materijalima, pouzdanošću i umijećem izrade. Unikatni, luksuzni i lijepi satovi izazivaju divljenje. Svi bi htjeli nositi Rolex poput Jamesa Camerona. Jennifer Lawrence na ruci je nosila luksuzne satove Longines. Lenny Kravitz je ambasador za Le Sentiner. Patek Philippe, koji se smatra najprestižnijim proizvođačem satova, vjeruje u filozofiju da mu ne trebaju veleposlanici, švicarskoj tvrtki se sami milijarderi obraćaju sa zahtjevom za kupnju njihovog sata. Sat je skuplji od automobila – možda zvuči apstraktno, ali većina ovdje spomenutih tvrtki proizvodi satove koji su skuplji od luksuznih sportskih automobila.

Sat je skuplji od automobila – zašto su toliko skupi?

Nekoliko čimbenika utječe na cijenu luksuznih satova najboljih proizvođača. Prije svega, najbolji brendovi jako brinu o svojoj reputaciji. Mehanički satovi najluksuznijih linija, proizvedeni s najvećom tajanstvenošću, izrađeni su s najvećom preciznošću i tajanstvenošću. Ne govorimo bez razloga o preciznosti izrade satova.

Većina priznatih brendova ima i vrlo dugu tradiciju izrade satova. Štoviše, tri vodeće marke luksuznih mehaničkih satova – Rolex, Patek Philippe i Vacheron imaju povijest koja seže do 1905., 1839. odnosno 1755. godine. Iskustvo, kvaliteta, ručna izrada – nije ni čudo da sat skuplji od automobila nije rijetkost.

Majstorske misterije

Prvi element koji utječe na cijenu je komplicirani unutarnji mehanizam. Za razliku od kvarcnih satova, koji koriste vibracije kvarcnog kristala za mjerenje vremena, mehanički satovi oslanjaju se na precizne mehanizme sastavljene od stotina mikroskopskih dijelova. Ove dijelove moraju ručno sastaviti vješti urari. Zapravo postoji vrlo malo ljudi na svijetu koji mogu stvoriti mehanički sat.

Ch24 Pl
Legendarni Patek Philippe Grandmaster Chime, foto: ch24.pl

Za razliku od masovne proizvodnje kvarcnih satova, mehanički satovi izrađuju se u malim serijama, što ih čini ekskluzivnijima. Neki od modela su unikati, izrađeni po posebnim narudžbama.

Proces stvaranja ovakvog unikatnog sata zahtijeva ne samo visoku preciznost, već i znanje i iskustvo, koji su rezultat dugogodišnjeg usavršavanja urara. Sat koji je skuplji od automobila napravljen je s većom preciznošću od ekskluzivnih automobila.

Luksuzno izrađen je ne samo pažljivo, već i od najkvalitetnijeg metala. Često su to plemeniti metali poput zlata ili platine, kao i rijetko kamenje koje ukrašava brojčanik sata. Satovi su ponekad ukrašeni dijamantima, rijetkim nijansama otmjenih dijamanata, rubinima ili safirima. Sama kvaliteta materijala značajno povećava troškove proizvodnje.

Kvarcna revolucija i njezin utjecaj na urarsku industriju

Sedamdesetih godina prošlog stoljeća tržište satova doživjelo je goleme promjene zahvaljujući tzv “kvarcne revolucije”. Kvarcni satovi, zahvaljujući svojoj preciznosti i niskim troškovima proizvodnje, počeli su dominirati tržištem. Ovo je bio veliki izazov za tradicionalne proizvođače mehaničkih satova. Unutar jednog desetljeća uvoz švicarskih satova pao je sa 40 na 10 milijuna komada, uzrokujući ozbiljne ekonomske probleme za mnoge tvrtke.

Gq Com
Rolex Dytona Paula Newmana – najskuplji Rolex na svijetu. foto: gq.com

Mnogi proizvođači nisu preživjeli ove promjene, što je dovelo do značajnog smanjenja broja tvrtki i gubitka radnih mjesta. Druge tvrtke, poput Swatcha, prilagodile su se novoj stvarnosti uvođenjem kvarcnih satova.

Luksuz kao nova strategija preživljavanja

Teška tržišna situacija uvjetovala je preživljavanje samo najboljih i najposlovnijih. Budimo iskreni, i oni su imali poslovnu ideju Umjesto da se natječu cijenom i masovnom proizvodnjom, tvrtke poput Pateka ili Rolex usmjereni na to da svojim proizvodima daju status simbola luksuza i prestiža. Mehanički satovi prestali su biti samo alati za mjerenje vremena i postali su znak društvenog statusa.

Rolex je počeo proizvoditi svoje satove od zlata i drugih plemenitih materijala, što je naglašavalo njihovu visoku kvalitetu i ekskluzivnost. Ovi satovi počeli su se doživljavati kao simboli uspjeha i prestiža, što je značajno povećalo njihovu tržišnu vrijednost.

Mehanički sat kao investicija

Ponekad se dogodi da je sat koji je skuplji od automobila simbol luksuza ili ulaganje. Jedinstveni, izrađeni s najvećom preciznošću, pouzdani i izrađeni od materijala poput najskupljeg nakita, mehanički satovi nisu samo simbol prestiža, već i sigurna investicija kapitala.

Sedly Blog Com1
Luksuzni satovi izvrsna su investicija, foto: seedlyreads.com
Singapore Watch Insider
foto: sgwatchinsider.com

Cijene plemenitih metala rastu. Slično, vrijednost jedinstvenih, renomiranih predmeta.

Najskuplji satovi na svijetu

Nemoguće je govoriti o satovima skupljim od automobila, a ne spomenuti barem nekoliko najvrjednijih unikata koji bude želju.. No, kratka ljestvica savršeno pokazuje vrijednost ovih najvrjednijih unikata.

  • Graff Diamonds Hallucination – 55 milijuna dolara

Graff Diamonds Hallucination 1 Themilliardaire
foto: themilliardaire.com

– Preko 110 karata dijamanata rijetkih boja (ružičasta, plava, zelena, žuta, narančasta)

– Izrađen od platine

  • Jacob & Co. Milijarder – 18 milijuna dolara
Jacob Co Billionaire Diamonds Watch 24
foto: gq.com

– 260-karatni smaragdni dijamanti

– Narukvica od 18-karatnog bijelog zlata, safirni kristal

  • Patek Philippe Grandmaster Chime – 31 milijun dolara
Ch24 Pl1
foto: ch24.pl

– 20 funkcija (vječni kalendar, mjesečeve mijene, ponavljanje minuta)

– 18 karatno zlato, dvostrani dizajn

  • Breguet Grande Complication Marie-Antoinette – 30 milijuna dolara**

– 18 karatno zlato

– Složene funkcije (minutni repetitor, vječni kalendar)

  • Rolex Daytona Paula Newmana – 17,8 milijuna dolara**

– Jedinstveni štit “Paul Newman”.

– Pripadao je Paulu Newmanu, ukrašen dijamantima

Svaki od ovih satova spaja precizne mehanizme, luksuzne materijale i jedinstveni dizajn, simboli su prestiža. Svaki od njih potiče maštu i jedinstven je sa sve većom vrijednošću.