Prada x NASA – hoće li luksuzna moda stići do Mjeseca?

Prada X NASA luksuzna moda stići će do Mjeseca
izvor: wwd.com

Od trenutka kada je čovjek prvi put kročio na Mjesec 1969., istraživanje svemira postalo je simbol ljudske ambicije. Više od pola stoljeća kasnije, Prada, ikona svjetske mode, ulazi u ovo svemirsko polje s NASA-om i Axiom Spaceom. Njihov cilj je dizajnirati svemirska odijela za NASA-inu misiju Artemis III zakazanu za 2025., što će biti prvo slijetanje ljudske posade na Mjesec od Apolla 17 1972. godine. Prada x NASA nije samo potraga za novim trendovima, već i pokušaj stvaranja nečega što može promijeniti percepciju prostora.

Povijesni značaj misije

Svemirska misija Artemis III, planirana za dvije godine, nedvojbeno će biti prijelomni trenutak u povijesti istraživanja svemira. Ova uzbudljiva NASA-ina inicijativa ima za cilj ponovno poslati astronaute na površinu Mjeseca. I što je još važnije, to će biti ovo prvo slijetanje ljudske posade na naš prirodni satelit u više od pedeset godina. Misija Artemis III znači da je Mjesec ponovno meta ljudskog istraživanja, što nas dovodi bliže putovanju u duboki svemir.

Prada X Nasa proslava kreativnosti i inovacije
Prada x Nasa – slavlje kreativnosti i inovativnosti
izvor: www.textiletoday.com

U međuvremenu, ova izvanredna ekspedicija uključuje i priču o jednakosti u svemiru. Po prvi put, žena Christina Hammock Koch, imat će priliku stajati na površini Mjeseca. Ovaj simboličan događaj otvara nove horizonte i nadahnjuje buduće generacije astronauta, dokazujući da nebo više nije granica. Misija Artemis III također dobiva na važnosti kao manifestacija sposobnosti prevladavanja granica i stremljenja prema zvijezdama.

Kada se moda susreće s tehnologijom – izvanredna suradnja između Prade i Nase

Na prvi pogled može se učiniti da Prada, kao premium brend, ulazi u neotkrivene teritorije u svijetu svemirske mode. Ispostavilo se, međutim, da je američka svemirska agencija nije bez razloga pozvala na suradnju. Inženjeri Prade nedvojbeno isporučit će svoje nevjerojatne dizajnerske vještine. I osim toga poznavanje materijala i značajki dizajna, neophodni u svemiru i na površini Mjeseca.

Neobična suradnja Prade X NASA-e tijekom misije Artemis III
Neobična suradnja između Prade i Nase tijekom misije Artemis III
izvor: dimsumdaily.hk

U zajedničkom priopćenju za medije obje tvrtke istaknule su zajedničke ciljeve suradnje. Žele stvoriti odjeću koja štiti astronaute od raznih izazova vezanih uz svemir i lunarni okoliš. Pradina suradnja s timom Axiom Space Systems osigurava da svemirska odijela neće biti samo funkcionalna, već i u skladu s duhom brenda.

Suradnja Prada x NASA, te šire govoreći, suradnja između svemirskog sektora i modne industrije ili drugih industrija može donijeti dobrobit objema stranama i pridonijeti postizanju ciljeva istraživanja svemira. Direktor marketinga grupe Prada, Lorenzo Bertelli, partnerstvo je nazvao “pravom proslavom snage ljudske kreativnosti i inovacija za napredak civilizacije”. “Čast nam je što smo dio ove povijesne misije s Axiom Spaceom. Naša desetljeća eksperimentiranja, vrhunska tehnologija i dizajnersko znanje – koje je započelo 1990-ih kada se Luna Rossa natjecala za America’s Cup – sada će se primijeniti na dizajn svemirskog odijela za doba Artemide.”