Povijest marke Bentley
izvor: wprost.pl

Bentley je marka s više od stotinu godina povijesti koja je uvijek bila vjerna viziji stvaranja automobila koji oduševljavaju ne samo svojom elegancijom bez premca, već i bude prave emocije za upravljačem. kakav je povijesti marke Bentley? Od svog početka 1919. godine, Bentley je pomaknuo granice inženjeringa, postavši simbol savršenstva i snage na cesti. Proslavio se kako na trkaćim stazama tako i u krugovima najzahtjevnijih ljubitelja luksuza. Ali što Bentley čini ne samo markom, već i legendom? Otkrijmo tajne koje se kriju iza ovog legendarnog simbola automobilske industrije.

Povijest marke Bentley – kako je rođena ikona britanskog luksuza

Bentley Motors je 1919. godine osnovao Walter Owen Bentley, također poznat kao W.O. Bentley. Njegova je vizija bila stvoriti automobil koji kombinira performanse i luksuz. Ranije, tijekom Prvog svjetskog rata, Bentley je radio na zrakoplovnim motorima. Poznati rotacijski motor Bentley BR1 pokretao je britanske lovce Sopwith Camel. Nakon rata svoje znanje i iskustvo odlučio je prenijeti na tržište automobila.

Motor marke Bentley
izvor:muzeumlotnictwa.pl

Prvi Automobil Bentley, 3-litreni model s četverocilindričnim motorom, predstavljen je na sajmu automobila u Londonu 1919. godine. Automobil je brzo stekao priznanje zahvaljujući svojoj pouzdanosti i iznimnim performansama.

Marka Bentley
izvor:robbreport.com

Uspjesi na utrkama Le Mansa – 1920. godine

Početkom 1920-ih, Bentley je postao lider u utrkama izdržljivosti, postigavši ​​pet pobjeda na prestižnoj utrci 24 sata Le Mansa između 1924. i 1930. godine. Tada se pojavila poznata grupa “Bentley Boys” – bogati Britanci automobilski entuzijasti koji se uključio u utrke, pridonijevši procvatu marke.

Marka Bentley Le Mans
izvor:motorsportmagazine.comskupinaBentley Boys na utrci 24 sata Le Mansa 1927.

Zajednička povijest koja se pretvorila u rivalstvo – Bentley vs. Rolls-Royce

Godine 1931. Bentley Motors se našao u ozbiljnim financijskim problemima. Zatim je stupio na pozornicu Rolls-Royce, jedne od najprestižnijih automobilskih marki tog vremena. Rolls-Royce, poznat uglavnom po proizvodnji luksuznih limuzina, u Bentleyju je vidio potencijal za dopunu svoje ponude. Na taj je način Bentley postao dio Rolls-Royce grupacije, što se u prvi mah činilo kao dobar potez za obje marke.

Marka Bentley i Rolls
izvor:motortrend.com

Sljedećih godina Bentley je doživljavan kao mlađi brat Rolls-Roycea, a automobili obiju marki imali su mnoge zajedničke karakteristike, posebice u pogledu dizajna i tehnologije. Modeli Bentleya često su bili bazirani na istim platformama kao Rolls-Royceovi, ali su promovirani kao sportskija i dinamičnija alternativa.

Rođenje konkurencije

Godinama su Bentley i Rolls-Royce poslovali pod istim kišobranom. Međutim, s vremenom su obje marke počele razvijati vlastite različite identitete. Iako su automobili Bentley i Rolls-Royce često izvana izgledali slično, Bentley se uvijek fokusirao na bolje performanse i sportski izgled, dok se Rolls-Royce fokusirao na udobnost i eleganciju.

Bentley i Rolls Royce
izvor:motortrend.com

Presudni trenutak u ovom odnosu dogodio se 1990-ih kada su Rolls-Royce i Bentley došli pod kontrolu novih vlasnika, što je dovelo do njihova formalnog razdvajanja. Preuzimanje od strane Volkswagena dalo je Bentleyju novi poticaj, omogućivši mu ulaganje u moderne tehnologije i povratak korijenima luksuzne, ali sportske marke automobila. Trenutno se Bentley i Rolls-Royce, unatoč zajedničkoj povijesti, natječu kao predstavnici dvije različite vizije luksuza.

Bentley danas – luksuz, inovacija i tradicija

Danas je Bentley simbol apsolutnog luksuza, tehnološke savršenosti i izuzetne snage. Marka koja povijesti datira više od stotinu godina, neprestano spajajući tradiciju s modernim. Bentley svoje automobile prilagođava zahtjevima suvremenih kupaca koji očekuju najvišu kvalitetu, udobnost i naprednu tehnologiju.

Marka Bentley u prekrasnoj boji
izvor:cdn.jornaldenegocios.pt

Po čemu su Bentley automobili posebni?

Bentley automobili kombiniraju profinjeni luksuz sa snažnim performansama. Svaki detalj, od ručno dorađenih interijera izrađenih od najkvalitetnijih materijala do modernih tehnologija, pažljivo je dorađen. Bentley je sinonim za udobnost, ali i brzinu – inženjeri marke neprestano nastoje postići savršenu ravnotežu između snage i uglađenosti vožnje.

Marka Bentley Continental Gt
izvor:flib.samar.plPovijest marke Bentley

Još jedna posebnost Bentley automobila je individualni pristup svakom kupcu. Svaki model može se konfigurirati prema osobnim željama, birajući iz širokog raspona boja, vrsta završnih obrada i tehnoloških mogućnosti.

Budućnost Bentleya – luksuz u doba elektrifikacije

Bentley neprestano gleda u budućnost, prilagođavajući svoju ponudu promjenjivim zahtjevima tržišta i tehnologije. Brend je najavio da će njegova cjelokupna ponuda biti u potpunosti operativna do 2030. godine električni, što je odgovor na globalnu težnju za održivim razvojem i smanjenjem emisija. Hibridni modeli već su dostupni, kao što je Bentley Bentayga Hybrid, koji kombiniraju luksuz i performanse s ekološkim rješenjima.

Marka Bentley Electric
izvor:tabletowo.pl

Ne sviđa se svakom ljubitelju klasičnih automobila smjer u kojem marka ide, osobito u kontekstu elektrifikacije. Međutim, Bentley dokazuje da je moguće zadržati luksuzni karakter i sportske performanse uz prilagodbu suvremenim ekološkim zahtjevima.