Najskuplja piva na svijetu
foto: brewsnews.com

Arheološka istraživanja pokazuju da su već stari Sumerani proizvodili pivo. Namjerno. Voda i kruh od žitarica davali su učinak alkoholnog vrenja. I takvo je piće dobivalo popularnost i izazivalo interes. Iako vjerojatno nije bilo baš ukusno, svejedno mi se zavrtjelo u glavi. Međutim, samostani su postigli majstorstvo u kuhanju piva. Danas se pivo cijeni zbog svoje kvalitete, okusa i jedinstvene arome. Proizvodi se mnogo tradicionalnih i lokalnih piva. Mnogi od njih su izvrsna pića. Najskuplja piva na svijetu međutim, to nisu uobičajena pića. Riječ je o djelima craft pivarske umjetnosti ili rezultatu povijesti vezanoj uz neobične boce.

Najskuplja piva na svijetu – ekscentrične ideje i kratke proizvodne serije

Pivo može biti izuzetno luksuzno piće. Najzanimljivije pivovare stvaraju ih u kratkim serijama. Dugo sazrijevaju i imaju vrlo visok udio alkohola. Jedinstveni okus u kombinaciji s prestižem čine ova piva poznatima i traženima. U nekim slučajevima teško je odlučiti – kušati ili zadržati kao ulaganja? Među najskupljim pivima na svijetu valja razlikovati ona proizvedena u pivovarama i ona koja su unikatna, povijesna, dostupna samo na aukcijama.

Neki od njih pravi su biseri pivarskog zanata. Neki od njih svoju cijenu duguju zanimljivim idejama koje ih čine jedinstvenima. Neki su poznati po kontroverzama. Međutim, najskuplja piva masovne proizvodnje na svijetu i dalje su rijetka i jedinstvena pića.

Antarctic Nail Ale

Cijena: 800 dolara po boci

Antarctic Nail Ale jedno je od najunikatnijih piva na svijetu. Njegov glavni sastojak je voda iz antarktičkih ledenjaka. Pivo je proizvela australska pivovara Nail Brewing, a njegova je naklada bila vrlo ograničena – proizvedeno je svega nekoliko boca. Prihod od prodaje piva doniran je zaštiti morskog okoliša.

Antarctic Nail Ale je Pale Ale pivo koje spaja svježinu antarktičke vode s nježnom aromom hmelja. Najskuplji Uostalom, piva u svijetu ne mogu biti obična.

Vielle Bon-Secours Ale

Cijena: Oko 1000 dolara po boci

Vielle Bon-Secours Ale je belgijsko pivo koje je postalo poznato ne samo zbog svoje cijene, već i zbog svoje kvalitete. Njegova proizvodnja je vrlo ograničena. Prestiž i jedinstvena u boci. Ovo pivo karakterizira kompleksan okus, s notama citrusa, karamele i začina koji sazrijevaju godinama. Ovo je jedno od piva koje se može pronaći samo na odabranim lokacijama, poput ekskluzivnih vinskih podruma ili luksuznih restorana.

BrewDog’s The End of History

Cijena: 800 dolara po boci

BrewDog’s The End of History jedno je od najkontroverznijih piva na svijetu. Kreirala škotska pivovara BrewDog. Sadrži 55% alkohola, što ga čini jednim od najjačih. Štoviše, svaka boca ovog piva je prepuna… plišane vjeverice ili druge male životinje.

Brewdog Kraj povijesti 55 posto finala
foto: brewdog.com

To, naravno, izaziva polemike i kritike organizacija za zaštitu životinja. Ekskluzivno, ali ne nužno u dobrom stilu.

BrewDog je proizveo samo 12 boca ovog piva, što ga čini ne samo iznimno rijetkim, već i iznimno ekskluzivnim.

Schorschbock 57

Cijena: Oko 275 dolara po boci

Njemačka pivovara Schorschbräu poznata je po proizvodnji nekih od najjačih piva na svijetu. Schorschbock 57 je primjer za to. Sadrži 57,5% alkohola. To je Eisbock pivo koje prolazi kroz proces zamrzavanja kako bi se koncentrirao njegov sadržaj alkohola i okus. Schorschbock 57 je rijetko pivo, proizvodi se u vrlo ograničenim količinama.

Hair of the Dog Dave

Cijena: Oko 2000 USD po boci

Hair of the Dog Dave je pivo koje je postalo legenda. Proizvedeno od strane američke pivovare Hair of the Dog Brewing Company, ovo pivo ima izuzetno visok udio alkohola – 29%. Proizvedene su 1994. godine. Godinama je odležao u bačvama.

Dave Hair Of The Dog
foto: bbc.com

Ovo je rijetka prilika da kušate pivo koje je sazrijevalo desetljećima. Pravi unikat. Ima izrazito bogat okus s notama karamele, voća i začina. Zbog svoje rijetkosti cijenjen je od kolekcionara.

Jacobsen Vintage Carlsberg

Cijena: otprilike 533 dolara po boci

Jacobsen Vintage iz Carlsberga jedno je od najskupljih piva na svijetu, dostupno u vrlo ograničenim izdanjima. Ovo je Baltic Stout pivo. Odležava u bačvama od francuskog i švedskog hrasta oko 100 dana. Karakteriziraju ga intenzivne note vanilije, duhana i kakaa, s dominantnim katranastim i zemljanim okusom. Ekskluzivnost ovog pića naglašava činjenica da se proizvodi samo 600 boca svakog izdanja. Za sladokusce koji cijene jedinstvena i luksuzna iskustva okusa.

Najskuplja piva na svijetu – povijesni unikati s aukcije

Allsoppov Arctic Ale zauzima počasno mjesto na popisu najskuplji piva u svijetu. Povijest koja datira iz 1875. godine ovdje igra temeljnu ulogu.

Skuhano u Burton-upon-Trentu, Staffordshire, pivo je pripremljeno posebno za potrebe arktičke ekspedicije koju je vodio Sir George Nares. Svrha ekspedicije bila je otkriti i istražiti Sjeverni pol. Međutim, zbog ekstremnih uvjeta i nedostatka odgovarajuće opreme, ekspedicija je prekinuta i posada se vratila kući.

16292027001875 Ale etiketa
foto: bbc.com
83393291 Kolaž boce
foto: bbc.com

Pivo dizajnirano da pomogne putnicima da prežive surove uvjete Arktika. Smatralo se izuzetno izdržljivim, s blago ljekovitim svojstvima, što ga čini ne samo pićem, već i potencijalnom potporom zdravlju posade u teškim uvjetima. Nakon više od sto godina, neotvorena boca ovog jedinstvenog piva pronađena je u garaži u Gobowenu u Shropshireu i stavljena na aukciju. Iako se prvotno očekivalo da će dosegnuti oko 600 funti, njegova iznimna povijesna vrijednost i autentičnost privukla je pozornost kolekcionara iz cijelog svijeta. U konačnici, pivo je prodano za 3300 funti, što je bilo znatno više nego što se isprva očekivalo. Zanimanje za ovo pivo proizašlo je ne samo iz njegove starosti, već i iz neobičnog putovanja koje je prošlo – od proizvodnje piva u Engleskoj, preko ekspedicije na Arktik, do povratka u današnje vrijeme. Povijest je fascinantan.

Njegov okus, opisan kao “sladak s prizvukom duhana”, ostao je nepromijenjen tijekom godina, čineći Allsoppov Arctic Ale ne samo povijesnim artefaktom, već i intrigantnim kulinarskim artefaktom.

Kultura ispijanja piva

Pivo ne bi bilo isto da nije bilo kulture ispijanja piva. Atraktivne šalice, pivski susreti i društvena priroda pića čine da se čak i najskuplja piva na svijetu osjećaju dobro. A prekrasni setovi za ispijanje piva i dalje su jedni od najboljih pokloni za ljubitelje pića od hmelja.