Najduži hotel u Europi izgrađen je u Poljskoj

Najduži hotel u Europi
foto: propertydesign.pl

Tržište hotela u Poljskoj već se neko vrijeme razvija vrlo dinamično. U Pobierowo se gradi hotel Gołębiewski. U Gdanjsku, Marriott na ekskluzivnom otoku žitnica. Otvoren je od 9. rujna u planinskom Szczyrku najduži hotel u Europi

Beskidi su lijepo mjesto, a sada i obogaćeno jedinstvena zgrada. Kako izgleda hotel i kakva su mišljenja? Je li to arhitektonski dragulj, primjer savršene revitalizacije ili div koji uništava prirodni šarm planina?

Najduži hotel u Europi – studija slučaja

Mercure Szczyrk Resort je novootvoreni hotel u Beskidima. Od samog početka izaziva pomiješane osjećaje među posjetiteljima i stanovnicima. Objekt inspiriran arhitekturom “orlovog gnijezda” ističe se veličinom i modernim izgledom. Unatoč usporedbama sa zvučno izoliranim zaslonima ili ormarićima za pakete, hotel privlači turiste. Nudi opsežne hotelske i wellness sadržaje. I ovi pogledi.

189151 940
foto: propertydesign.pl
189147 940
foto: propertydesign.pl

Hotel je izgrađen na mjestu nekadašnjeg centra “Orle Gniazdo”, povezanog s Hutom Katowice iz vremena Poljske Narodne Republike. Dizajneri su se usredotočili na spajanje modernog s povijesnim duhom mjesta. To je rezultiralo impresivnim hotelskim kompleksom.

Najvažniji podaci, odnosno rodni list

  • Mjesto: Szczyrk, Beskidi, Poljska
  • Duljina zgrade: 330 metara – najduži hotel u Europi
  • Broj katova: 9
  • Broj soba: 447
  • Konferencijski kapacitet: Do 1200 sudionika
  • Atrakcije za goste::
    • Dva restorana i tri bara
    • Vodeni park s bazenima, bar uz bazen, SPA, wellness centar
    • Dječje zone
    • Fitness centar
  • Infrastruktura::
    • Podzemni i nadzemni parking za cca 200 automobila
    • Korištenje obnovljivih izvora energije (OIE), uključujući 120 fotonaponskih panela
  • Arhitektura::
    • Dizajn: ARC Studio, Gronner&Rączka Architekci Sp.J.
    • Arhitekti: dr hab. inženjer arh. Zbyszko Bujniewicz (Šlesko tehnološko sveučilište), mag. arh. Paweł Rączk, mag. arh. Marek Gronner
  • Interijeri: Q2Studio Arhitektonski ured
  • Investitor: Privatni investitor

Otvorenje hotela 9. rujna 2024. izazvalo je veliki interes, unatoč kontroverzama vezanim uz njegov izgled. Objekt je moderan i ekskluzivan točka na turističkoj karti Beskida. Namijenjen je privlačenju turista i organizatora konferencija i događanja. Oživite ovo neobično turističko područje i dajte novi otkucaj jednom zaboravljenom i propadajućem središtu.

Revitalizacija kao način da se “Orlovom gnijezdu” da drugi život

Postrojenje “Orle Gniazdo” u Szczyrku ima dugu povijest još iz vremena Poljske Narodne Republike. Izgrađena je kasnih 1970-ih sa zaposlenicima Huta Katowice na umu. U to je vrijeme bio simbol rekreacijske infrastrukture za industrijske divove. Sam centar stekao je kultni status. U doba procvata privlačio je brojne goste, čineći važnu točku na turističkoj karti Beskida. No, devedesete su objektu donijele brojne probleme – tehnička zapuštenost, neulaganje i opća kriza političke transformacije pridonijeli su njegovu postupnom propadanju. Betonski kolos, koji je nekoć simbolizirao socijalistički pristup rekreaciji, počeo je nalikovati reliktu prošlog vremena. Nedostatak ideja za njegov daljnji razvoj samo je pogoršao situaciju.

189148 940
foto: propertydesign.pl
189144 940
foto: propertydesign.pl

Izgradnja Mercure Szczyrk Resorta na temeljima nekadašnjeg “Orlovog gnijezda” može se shvatiti i kao revitalizacija i kao izgradnja novog objekta. Dio kata bio je integriran s izvornom zgradom. No, arhitekti su se fokusirali na potpuno novi dizajn i moderna rješenja, koja su značajno promijenila karakter mjesta.

Kongresni i rekreacijski centar Orle Gniazdo Mercure Szczyrk Resort Ul Wrzosowa Szczyrk 9346571
Orlovo gnijezdo u prošlosti, foto: polska-org.pl
161301 R0 1140

Najduži hotel u Europi, foto: propertydesign.pl
Zastava Orlovo gnijezdo
Orlovo gnijezdo danas, foto: pl.sfs.com

Najduži hotel u Europi se odnosi na povijesni značaj “Orlovog gnijezda”, posebno u njegovoj simboličkoj arhitekturi. Inspirirana je orlovskim gnijezdom. Iz svake sobe pruža se pogled na slikovite planine. Time se naglašava jedinstvenost prirodnog krajolika, što je već godinama jedna od prednosti ovog mjesta.

Kontroverze i dvojbe

Ima li ova investicija šanse za revitalizaciju regije? Sigurno. Mercure Szczyrk Resort već privlači interes turista i organizatora konferencija. Njegovi sveobuhvatni sadržaji mogu pridonijeti razvoju lokalnog turizma. Pritom ostaje otvoreno pitanje hoće li revitalizacija u potpunosti uspjeti.

189137 940
foto: propertydesign.pl

Izgradnja moderan hotel može privući nove goste. Međutim, dugoročni utjecaj na regiju ovisi o tome kako se mjesto razvija u kontekstu lokalne infrastrukture i turističkih potreba. Revitalizacija ne završava rekonstrukcijom samog objekta – mora se uklopiti u širi razvojni plan za Szczyrk i okolno područje da bi se smatralo doista učinkovitim. Utjecaj na lokalno gospodarstvo i percepciju zajednice bit će najvažniji. Bez njih je nemoguće procijeniti je li investicija opravdala očekivanja.

Je li najduži hotel u Europi arhitektonski hit ili nered koji uništava krajolik?

Veliki hoteli, kao što je Gołębiewski spomenut u uvodu, često se optužuju za uništavanje krajolika. Investitori su optuženi za uništavanje jedinstvenih područja. Aktivisti i ekolozi, stanovnici turističkih područja, turističke sadržaje često vide kao priliku za razvoj regije, ali i prijetnju. Osim toga, teško je pronaći informacije o LEED i BREEAM certifikatima. Trenutačno su certificirane uglavnom poslovne zgrade, no za to se prijavljuju i hoteli. To daje prestiž i pokazuje društvenu i ekološku odgovornost ulaganja.

Teško je pronaći takve podatke o najdužem hotelu u Europi. To ne znači da objekt nije ekološki ili građen s brigom o okolišu i ekologiji.

Ovaj će objekt zasigurno izazvati veliko zanimanje. Sada, nekoliko dana nakon otvaranja, teško je napraviti rezervaciju na Bookingu. Hotel Mercure Resort W Szczyrk neće biti samo zanimljivost. 4 zvjezdice su prestiž. To je ujedno i najviši stupanj ekskluzivnosti, ideja za revitalizaciju i ogroman razvojni potencijal. Neka investicija doista obogati regiju bez narušavanja njezinih prirodnih čari.