Kuhanje na nehrđajućem čeliku – prednosti i mane
Kuhanjem možete razveseliti sebe i druge. Da bi to bilo moguće, svaki se kuhar trudi pripremiti što bolju hranu. Obično postiže željeni rezultat korištenjem odgovarajućih začina. Međutim, to često nije dovoljno. Važna je i oprema koja se koristi. Kuhanje na nehrđajućem čeliku daje aromu koja je gotovo nedostižna s drugim materijalima.
Korištenje lonaca od ovog materijala ima brojne prednosti koje rado koristimo, no prije kupnje vrijedi razmisliti što očekujemo i ispunjava li nehrđajući čelik te zahtjeve. Pogledajte prednosti i nedostatke kuhanja s nehrđajućim čelikom i odaberite.
Značajke lonaca od nehrđajućeg čelika
Prije kupnje novih lonaca razmislite koje značajke očekujete i pogledajte ima li ih odabrano posuđe. Odabirom posuda od nehrđajućeg čelika dobit ćete:
– nekorozivni premaz
– bez ogrebotina
– lako se čisti
– visoka toplinska tolerancija
– ravnomjerna raspodjela topline
– nema reakcije s kiselinama.
Sve to kuhanje čini jednostavnim i ugodnim, a hranu zdravijom i ukusnijom. Nehrđajući čelik, otporan na oštećenja uzrokovana različitim čimbenicima, osigurava kuhanje na stvarno visokoj razini. Oštećeni premazi povećavaju vjerojatnost zagorijevanja i unošenja opasnih spojeva u hranu.
Lonci od nehrđajućeg čelika to sprječavaju. Zahvaljujući njima, kuhinja je sigurna za zdravlje. Izvrsnu kvalitetu namirnica osigurava i istodobno zagrijavanje cijele površine. To znači da hrana rijetko zagori i nije djelomično prekuhana.
Samim time bolji je i okus pripremljenih jela. Međutim, morate imati na umu da se nehrđajući čelik zagrijava sporije od ostalih materijala, pa se u početku čini da će kuhanje trajati duže. U stvarnosti to nije tako, a proces se može završiti trenutak ranije jer će se jelo kuhati u zagrijanoj posudi.
Kuhanje na nehrđajućem čeliku – kada je korisno?
Svaki materijal od kojeg se izrađuju posude ima karakteristike koje određuju namjenu posude. Nehrđajući čelik karakterizira otpornost na promjene temperature, koji vam omogućuje spremanje hrane izravno u lonac, bez obzira na uvjete potrebne za jelo.
To znači da posuđe od nehrđajućeg čelika bez problema možemo staviti u hladnjak. Možete ih i kasnije podgrijati u pećnici. Kuhanje na nehrđajućem čeliku stoga je savršeno za nekoga tko priprema obroke više dana. Posuđe od ovog materijala savršeno je za praznike i druge velike proslave.
Više prednosti!
Njihova prednost nije samo mogućnost kuhanja većih količina hrane, koja se zatim zagrijava. Važan je i izgled posuđa od nehrđajućeg čelika. Njihov premaz je otporan na mehanička i kemijska oštećenja, stoga dugo traje održava svoj savršen izgled.
Zahvaljujući tome, lonci izgledaju lijepo, a hrana iz njih još ukusnija. To je zato što estetske vrijednosti utječu na naša osjetila. Stoga, ako se jelo poslužuje iz dobro održavanog posuđa, njegov okus se povećava.
Što možete kuhati na nehrđajućem čeliku?
Vrlo važna karakteristika nehrđajućeg čelika je da se može kuhati na bilo kojoj vrsti štednjaka. Prilikom kupnje ne morate se pitati hoće li takav lonac odgovarati vašoj kuhinji. Pri kupnji ne morate razmišljati o tome što ćete kuhati. Stoga vam kuhanje na nehrđajućem čeliku omogućuje pripremu gotovo svega.
Ne zahtijeva puno vode, pa će povrće kuhano na pari biti jednako ukusno kao i svako drugo jelo. Tava od nehrđajućeg čelika omogućit će vam pripremu savršenih, ravnomjerno pečenih kotleta. Zbog činjenice da se njegova površina ravnomjerno zagrijava, meso ne gori s jedne strane. Juha i umak, kao i riža i tjestenina bit će jednako ukusni.
Kuhanje za cijelu obitelj
U istom loncu možete kuhati sve što volite vi i vaša obitelj, čime se smanjuje rizik da jelo ne propadne ili zagori. Kuhanje na nehrđajućem čeliku olakšava i to što se njegova površina ne oštećuje u dodiru sa žlicama kojima vadimo hranu.
Zahvaljujući tome, također možete pripremiti namirnice koje zahtijevaju kontakt pribora za jelo s površinom posuđa. Nehrđajući čelik ni na koji način ne ograničava vaše kulinarske mogućnosti.
Kuhanje na nehrđajućem čeliku – kako ono utječe na vaše zdravlje?
Hrana treba biti ukusna, ali ne smije biti štetna za nas. Stoga činjenica da neki materijali mogu doći u dodir s hranom i otpustiti opasne kemijske spojeve znači da takvo posuđe ne biramo često. Kuhanje na nehrđajućem čeliku je u tom pogledu sigurno.
Ovaj materijal ne reagira s kiselinama, a besprijekoran premaz ne predstavlja opasnost od pucanja. Jela su stoga ukusna i zdrava. Ali mogućnosti koje nudi nehrđajući čelik tijekom kuhanja također poboljšavaju kvalitetu jela. Omogućuje kuhanje na pari i također vam omogućuje da ograničite upotrebu soli.
Kvalitetnije jelo – kvalitetniji okus
Samo hrana stoga je kvalitetniji, bez utjecaja na njegov okus. No, mogućnost da povrće isključite ranije kako bi se kuhalo u vrućoj vodi omogućuje vam da zadržite više hranjivih tvari. Stoga je vrlo dobar izbor za osobe koje imaju problema, primjerice s bubrezima, kao i za sve one koji takve probleme žele izbjeći u budućnosti.
Originalno posuđe od nehrđajućeg čelikagotovo da ne izazivaju alergijsku reakciju, pa su savršeni za osobe s alergijama i slabim imunitetom. Iz tog razloga ih biraju roditelji male djece. Nehrđajući čelik ne utječe na hranu i omogućuje bolju kvalitetu.
Nedostaci nehrđajućeg čelika
Ne postoje savršeni proizvodi. Unatoč velikom popisu prednosti, svaki od njih ima i svoje nedostatke. Također od nehrđajućeg čelika. U ovom slučaju to nisu karakteristike koje bitno utječu na kvalitetu korištenja posuđa ili na samo kuhanje. Međutim, vrijedi znati o njima prije kupnje.
Ono što bi nekima moglo biti problem je težina posuđa od nehrđajućeg čelika. Materijal je sam po sebi težak, a lonci obično imaju dvostruko ili čak višeslojno dno koje pomaže u održavanju temperature u unutrašnjosti. To znači još veću težinu.
Neće biti skoro
Stoga, iako vam kuhanje na nehrđajućem čeliku omogućuje pripremu velike količine hrane za pohranjivanje, potrebno je uložiti puno sile u njeno pomicanje. Druga značajka koja može utjecati na donesenu odluku je zagrijavanje čelika. Ovaj proces je dugotrajan, pa ako želimo brzo zagrijati hranu bolji su drugi materijali.
Iako nehrđajući čelik nudi brojne mogućnosti i poboljšava kvalitetu posuđa, pa tako i zdravstvenu, prije kupnje lonca vrijedi razmisliti o namjeni. Ako nam je stalo do kvalitete – kuhanje na inoxu je savršeno rješenje. Međutim, ako je ažuran, može biti problematično.
Isplati li se kuhati s nehrđajućim čelikom?
Apsolutno. Međutim, prije kupnje posuđa od nehrđajućeg čelika vrijedi razmotriti sve prednosti i nedostatke. Možete puno dobiti od njih, ali za neke ljude nedostaci ovog materijala mogu prevagnuti. Dobro ih je upoznati prije donošenja konačne odluke.
Ne samo zato što možda nećemo postići željene rezultate, već i zbog troškova. Posuđe od nehrđajućeg čelika nije najjeftinije pa je o kupnji bolje razmisliti unaprijed. Njihovu cijenu kompenzira činjenica da ne morate ništa drugo kupovati.
Nehrđajući čelik – plemenit izgled
Kuhanje na nehrđajućem čeliku ne zahtijeva promjenu štednjaka ili pribora za jelo, što nije tako vidljivo kod bakrene posude. Nehrđajući čelik može se koristiti na plinskom, električnom ili indukcijskom štednjaku, a njegova otpornost na mehanička oštećenja omogućuje korištenje metalnih žlica. Tražite li univerzalno posuđe, čelično posuđe bit će izvrstan izbor.
Njihovim odabirom dobit ćete i prekrasan dodatak svojoj kuhinji jer ovo posuđe izgleda odlično i dugo traje Dugo izgledaju kao nove. Dovoljno je jednostavno pranje, također u perilici posuđa, bez potrebe za posebnim održavanjem. Iako su posude skupe, uštedjet ćete na sredstvima za čišćenje i posebnoj opremi, a dobiti izvrsnu kvalitetu.
Pišite mi – osigurat ćemo vam kompletan set posuđa od visokokvalitetnog nehrđajućeg čelika – biuro@luxuryproducts.pl
Ostavite komentar