Kako se pravi kavijar?
Smatran jednim od simbola Rusije, kavijar se poistovjećuje s luksuznim proizvodom sa širokim rasponom kulinarskih i kozmetičkih namjena. Kako se pravi kavijar? Odgovor na ovo pitanje može nas vratiti u 12. stoljeće, kada se kavijar prvi put pojavio u jelovniku kreiranom za vladare Kremlja.
Crveni, crni, norveški ili možda bijeli ili zlatni – kako nastaje i od čega se pravi kavijar?
Od čega se pravi kavijar? Osnova za proizvodnju kavijara je svježa, zrela ikra ribe iz obitelji jesetri, salmonidae ili bakalara. Najpopularnija vrsta kavijara, nazvana ruski ili crni, napravljena je od ribe jesetre.
Zrela ikra se može dobiti od ženki odgovarajuće vrste riba, najčešće velikih i višegodišnjih. Ikra se zatim prosijava kroz posebno sito i zatim se na odgovarajući način soli. I ovdje je vrijedno napomenuti da najfiniji kavijar ne smije premašiti 5% sadržaja soli.
Ovo je vrlo delikatan proces koji mogu izvesti samo iskusni radnici. Oni najiskusniji ovu aktivnost obavljaju desetak godina prije nego što postanu vješti.
Uzgoj, nabava ribe, te na kraju cijeli proces mukotrpne i dugotrajne proizvodnje čine cijenu ove raskošne delicije i simbola Rusije.
Kako se pravi kavijar, tako poznat i cijenjen u cijelom svijetu?
To je postupak u kojem osim adekvatnog soljenja ikre treba paziti i na njezino pravilno ocjeđivanje. Tek tada se delicija može pakirati u limenke, staklenke, pa čak i bačve.
Idealan, najplemenitiji i najbolje pripremljen kavijar trebao bi imati glatku konzistenciju i neslijepljena zrna. Skinuti poklopac ne smije imati zalijepljenih zrnaca i mora biti potpuno čist.
I iako se pretpostavlja da ljubitelj kavijara ne postajete nužno od prvog kušanja, svatko ga može kušati i uživati. Luksuzni svakodnevni dodaci dostupni su svima – vrijedi ih zapamtiti i… koristiti ih.
Kavijar je postao vrlo popularan pa mu je cijena sve pristupačnija. Danas u gotovo svakoj većoj prehrambenoj trgovini možete kupiti konzervu ukusne ikre, udobno se smjestiti kod kuće i uživati u njenom izvornom okusu.
Ostavite komentar