Kako kušati viski?
Povijest stvaranja viskija
Iako je pitanje kako kušati viski je pitanje na koje ljudi često traže odgovor, vrijedi pobliže pogledati povijest ovog jedinstvenog pića prije nego što ga date. Mnogo je legendi i priča koje okružuju temu viskija. Jedna od najpoznatijih i najraširenijih je ona o njenom podrijetlu. Viski se smatra škotskim “izumom”, ali ova izjava može biti nepravedna prema Ircima, koji su u 7. stoljeću prvi proizveli piće sličnog okusa i proizvodnih svojstava. Tada je, u duhu ideje praćenja “vode života” koju je Irskoj dao sv. Patrika – siromašni redovnici proizveli su piće jedinstvenog okusa, koje se u to vrijeme dobivalo samo destilacijom sokova fermentiranog voća.
Zanimljivo je da se dobiveni napitak potom koristio za liječenje ozljeda i ublažavanje svih vrsta bolesti. Njegovo latinsko ime bilo je aqua vitae i značilo je voda života. Zbog toga je u 7. stoljeću dobio izvanredna svojstva produljenja ljudskog života. Svetac Patrik je otkrio umijeće destilacije u Francuskoj i odatle ga donio u Irsku. Međutim, povijest viskija seže tisućama godina unatrag i ima svoje korijene u raznim zemljama diljem svijeta.
Malo o destilaciji
Može se reći da počeci proizvodnje viskija sežu u davna vremena, kada su Arapi otkrili da se destilacijom vina može dobiti jače piće. U Škotskoj je destilacija postala popularnija u 16. stoljeću jer su viski tamo proizvodili farmeri i gostioničari. U Americi je pak destilacija žestokih pića započela u 18. stoljeću, zahvaljujući čemu je i tamo populariziran viski. Bourbon je vrsta viskija koja je poznata u cijelom svijetu, a proizvodi se u Sjedinjenim Državama. Zanimljivo je da mora ispunjavati određene uvjete, poput toga da je napravljen od najmanje 51% kukuruza i ono što prevladava u svakom dobivenom viskiju – odležavanje u hrastovim bačvama.
Trenutno se viski proizvodi u mnogim zemljama svijeta, poput Škotske, Irske, SAD-a, Japana i Kanade. Važno je napomenuti da svaka regija ima svoju tradiciju i načine proizvodnje viskija, što znači da svaka serija pića ima svoj jedinstveni okus i karakter.
Povijest kušanja viskija
Povijest kušanja viskija stara je koliko i povijest samog viskija. Prve pokušaje kušanja viskija vjerojatno su napravili irski redovnici u srednjem vijeku, koji su destilirali vodu iz ječma i drugih žitarica. Kako se proizvodnja viskija razvijala i stvarale razne varijante pića, sve više su se počele cijeniti razlike u okusu i mirisu među njima.
Kako se kultura viskija razvijala, kušanje viskija postajalo je sve formalnije. Posebno organizirane prezentacije degustacije viskija sve su češće. Mnogi saloni nude lekcije o tome kako pravilno testirati okus pića. Danas je degustacija viskija važan element u svijetu ljubitelja doživljaja jedinstvenih okusa alkohol.
Kako kušati viski?— Jedinstven proces doživljavanja viskija
Iako postoji mnogo škola kušanja viskija, vrijedi slijediti nekoliko osnovnih koraka:
1. Odaberite pravo staklo — najbolji izbor bit će tulipan ili glencairn čaša. “Old fashion” čaša također je poznata posuda za kušanje viskija, ali nije posebno posvećena viskiju, već starinskim pićima i drugim koktelima koji ga sadrže. Tulip naočale su dizajnirane da omoguće slobodan protok aroma i koncentriraju ih oko nosa.
2. Pogledaj viski — gledanje viskija omogućuje vam da vidite njegovu boju, što zauzvrat može označavati starost pića, vrstu bačve u kojoj je odležao ili proces destilacije. Zanimljivo je da viski starenjem postaje tamniji. Ponekad viski potamni kao rezultat duge dorade u određenim vinskim bačvama. Trenutno, međutim, sve više proizvođača dodaje karamelu kako bi se dobila ujednačena boja, što znači da analiza boje nije uvijek primjerena za ocjenu kvalitete viskija.
3. Njuškati — I miris viskija može vam puno reći o tome. Dok prilazite čaši, obratite pažnju na arome kao što su žito, treset, hrast i med. Aroma viskija također može sadržavati voćne, sladne, začinske, dimljene i biljne note, ovisno o vrsti viskija i procesu proizvodnje.
4. Probaj — Čini se da je ovo najvažnija faza kušanja viskija. Okus viskija može biti vrlo raznolik, ovisno o vrsti, regiji proizvodnje, procesu destilacije i načinu odležavanja. Slična iskustva okusa mogu se otkriti tijekom kušanja greška.
5. Procijenite ukupni osjećaj u ustima — Čak i mali gutljaj viskija omogućuje vam da otkrijete njegovu konzistenciju i osjećaj koji ostavlja za sobom. Prilikom kušanja obratite pozornost na konzistenciju viskija, je li gust ili tekući. Pokušajte promatrati osjećaj u ustima, poput oštrine ili glatkoće meda. Također prilikom gutanja obratite pozornost na zaostali okus koji ostavlja.
Note okusa viskija– kako kušati viski
Viski može sadržavati mnogo različitih nota okusa, kao što je naknadni okus:
Sladno – slatko, zrnasto, zobeno brašno, med
Voćni – citrusi, jabuka, marelica
Ljuto – papreno, cimet, anis
Smoky – treset, dimljeni
Vanilija – kokos, kremasto
Orašast – badem
Kakao – čokolada, kava.
Pitanje kako kušati viski kod ljudi izaziva veliku znatiželju i interes. To je proces pedantnog istraživanja i otkrivanja različitih okusa, mirisa i osjeta u ustima.
Ako ste poboljšali svoj okus viskija, lako ćete odgovoriti na pitanje: usklađuju li se okus, boja, miris i konzistencija? Međutim, vrijedi zapamtiti da svatko može imati svoje preferencije i ukuse u vezi s okusom viskija.
Što izbjegavati pri kušanju viskija
Kušanje viskija treba biti umotano u mir i slavlje trenutka. Važno je da je to spor proces koji će vam omogućiti da cijenite puni okus i miris. Prilikom pažljivog ispitivanja okusa pića vrijedi izbjegavati led jer on može razrijediti viski i poremetiti njegovu stvarnu strukturu. Sljedeći korak je polagano ispijanje pića tako da svaka aroma sleti na vaš jezik. Osim toga, prije nego što ga kušate, vrijedi se suzdržati od jedenja začinjene hrane, jer može utjecati na osjetilo okusa i mirisa. Ne zaboravite da bi to trebao biti trenutak užitka, u kojem je najvažnije potpuno upijanje u jedinstvene note arome.
Poklon za istinskog poznavatelja viskija
Whisky je jedinstveno alkoholno piće koje već stoljećima izaziva divljenje i zanimanje ljudi. Nekad se koristio samo kao “voda života” koja je mogla izliječiti teške kožne bolesti. Sada je cijenjeno piće u cijelom svijetu. Ljudi se dive jedinstvenom okusu viskija koji budi često zaboravljene emocije. Ako znate da je netko od vaših dragih pravi poznavatelj viskija i da mu je tema kušanja pića dobro poznata, posebna, luksuzna čaša može biti dobra ideja za njegov poklon. Čaša dobre kvalitete unapređuje doživljaj doživljen tijekom profesionalne degustacije. Elegantni bokal također će biti izvrsna ideja za poklon ljubitelju viskija. I staklo i kristal mogu oduševiti jedinstvenom ljepotom i kvalitetom izrade.
Kada tražite artikle izvrsne kvalitete koje karakteriziraju luksuz i elegancija, vrijedno je crpiti inspiraciju iz bogate ponude luksuznih proizvoda. Tu se okupljaju luksuzni proizvođači iz cijelog svijeta. Pravi poznavatelj viskija pazi i na najsitnije detalje u okusu i mirisu svog omiljenog pića. Dakle, dar za njega mora biti jednako savršen. Elegantan poklon izvrsne izrade i izvanrednog izgleda može biti dobar izbor za šef, brat ili muž. Ponuda Luxury Producta uključuje mnogo kvalitetnih prijedloga za unikatan poklon.
Ostavite komentar