Dvorac u Stobnici… stambeno naselje!? Hoće li se tamo moći živjeti?

foto: Archsz

Živjeti u dvorcu poput princa? Činilo se da je ovakva arhitektura stvar prošlosti, a prigradske i šumske vile, odnosno visoko smješteni stanovi u staklenim neboderima gradskih središta, postali su sinonim za luksuz. Zanimljivo, spajaju se drevni “ugođaj dvorca”, blizina prirode i mogućnost promatranja okoline s visine… Dvorac u Stobnici. Očekuje se da će kontroverzna investicija u Velikoj Poljskoj ponuditi više od 40 stambenih prostora. Dakle, s dovoljno novca u novčaniku, hoćete li se moći osjećati kao princ ili princeza?

Pogled s najviše dvorane u najvišoj kuli Stobnice mora biti prekrasan. Da biste uživali svaki dan – umjesto da pobijedite zmaja ili zavedete princezu koja tamo živi (ili oboje) – vjerojatno će vam trebati samo odgovarajući iznos gotovine. Tajanstvena investicija u pitoresknoj Velikoj Poljskoj otkriva sve više tajni.

Iz članka “Głos Wielkopolski” iz 2020. doznajemo, primjerice, da dvorac u Stobnici ima čak 15 katova. Kostur naizgled srednjovjekovne građevine bio je podijeljen – osim pomoćnih prostorija, hodnika, predsoblja i dr. – uključeno 46 stambenih prostora. Ovi će prostori biti različitih oblika i veličina. Cijeli će dvorac moći primiti cca. 97 stanovnika, a ogroman kompleks radit će samo 10 ljudi.

Fotografija Sh Archi
Dvorac u Stobnici u zimskoj kulisi | foto: SZ Archi

Dvorac u Stobnici. Hoće li se tamo u budućnosti moći kupiti stan?

Oko Stobnice se dosta nagađalo. U početku se tvrdilo da će to biti slučaj luksuzni hotel, ali se također može pretpostaviti da je – u određenom smislu – ekskluzivno stambeno imanje. Ili možda oboje? Gotovo je sigurno da ćemo jednog dana iznutra obići ovaj srednjovjekovni dvorac u modernom izdanju. Hoće li se tamo moći živjeti, makar i neko vrijeme, ostaje za vidjeti.

2023. godine puštena je u promet cestarina oko Kaštela Stobnica Šumska poučna staza, zahvaljujući kojem se možete diviti vanjskoj fasadi zgrade. U danima 11. i 12. svibnja 2024 tamo će se prvo održati “Opsada Stobnice” – srednjovjekovni događaj.

Trenutačno, međutim, kako čitamo na stranicama Šumske poučne staze, nije moguće posjetiti dvorac iznutra. A skriveno je ono što nas najviše zanima.

Dvorac u Stobnici i dan danas izaziva kontroverze, uključujući: zbog izgradnje na tom području Priroda 2000. Lijepo okruženje zgrade prisiljava da se prirodnom okruženju plati određena cijena. Do danas Bitka je u tijeku na poljskim sudovima u vezi s pitanjem treba li tu uopće graditi dvorac. U međuvremenu, gradnja je u punom jeku.

Archsz
Dvorac u Stobnici iz daljine | foto: Archsz